Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną • przepis • składniki • przygotowanie
Chcesz przygotować szybką ucztę niespodziankę na Dzień Ojca? Wykorzystaj przepis Karola na idealne steki z grilla podane z warzywną salsą i świeżą sałatką!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY I GRILLUJEMY STEKI
Mięso odciskamy delikatnie na ręczniku papierowym. Skrapiamy oliwą, którą następnie delikatnie wcieramy w steki.
PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ
Ogórek ze skórką kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. W ten sam sposób kroimy cukinię. Warzywa ścinamy tylko do gniazd nasiennych. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.
PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ
Dymki drobno siekamy i łączymy w misce z pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz posiekaną papryczką chili. Dodajemy drobno posiekany czosnek i czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę.
PODAJEMY STEKI Z SAŁATKĄ I SALSĄ
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, układamy na desce. Podajemy z sałatką. Na kawałki mięsa i sałatkę wykładamy salsę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1316 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
658 kcal
Tłuszcz
36,6 g
Węglowodany
43,8 g
Błonnik
43,1 g
Białko
43,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Owocowa owsianka miodowo-cynamonowa
Sycąca, zdrowa, słodka, pyszna – owsianka ma same zalety! To doskonały pomysł na smaczne śniadanie pełne witamin.

Sernik limonkowo-miętowy
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.

Smażony filet z pstrąga z wytrawną salsą truskawkową
Pstrąg, cebula i truskawki? To może się udać! Sprawdź zaskakujące danie od Karola Okrasy i odkryj rybę w zupełnie innym wydaniu.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

EKSPRESOWA KONFITURA Z MALIN
Konfitura z malin w 15 minut? Tak! To możliwe! Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na ekspresową konfiturę, którą przygotujesz przy użyciu kuchenki mikrofalowej.

Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
Sposób na aromatyczne mięso – kotlety jagnięce natarte świeżym rozmarynem, podane z miętą, czosnkiem i skórką z cytryny.

Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem
Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.

Plastry kandyzowanych pomarańczy w czekoladzie deserowej
Pyszny i prosty w przygotowaniu deser – kandyzowane pomarańcze w gorzkiej czekoladzie. Sprawdź, jak smakują!

Ciasteczka bezglutenowe
Chrupiące i delikatne ciasteczka maślane tym razem w wersji bezglutenowej. To idealny przepis dla osób unikających glutenu, choć są tak pyszne, że z pewnością zasmakują wszystkim miłośnikom słodkości.