zywieniesportowcow.pl

Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną • przepis • składniki • przygotowanie

Chcesz przygotować szybką ucztę niespodziankę na Dzień Ojca? Wykorzystaj przepis Karola na idealne steki z grilla podane z warzywną salsą i świeżą sałatką!

Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną

Chcesz przygotować szybką ucztę niespodziankę na Dzień Ojca? Wykorzystaj przepis Karola na idealne steki z grilla podane z warzywną salsą i świeżą sałatką!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 2 łyżki
cebula dymka - 2 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 2 szt.
oliwa z oliwek - 80 ml
kolendra świeża - 25 g
ząbek czosnku - 2 szt.
cukinia - 1 szt.
mięta świeża - 2 g
miód - 24 g
ogórek - 1 szt.
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 2 szczypty
rostbef - 150 g
antrykot - 150 g

Instrukcje przygotowania

1.DOPRAWIAMY I GRILLUJEMY STEKI:
Mięso odciskamy delikatnie na ręczniku papierowym. Skrapiamy oliwą, którą następnie delikatnie wcieramy w steki.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Ogórek ze skórką kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. W ten sam sposób kroimy cukinię. Warzywa ścinamy tylko do gniazd nasiennych. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.
3.PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ:
Dymki drobno siekamy i łączymy w misce z pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz posiekaną papryczką chili. Dodajemy drobno posiekany czosnek i czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę.
4.PODAJEMY STEKI Z SAŁATKĄ I SALSĄ:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, układamy na desce. Podajemy z sałatką. Na kawałki mięsa i sałatkę wykładamy salsę.
Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DOPRAWIAMY I GRILLUJEMY STEKI

Mięso odciskamy delikatnie na ręczniku papierowym. Skrapiamy oliwą, którą następnie delikatnie wcieramy w steki.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Ogórek ze skórką kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. W ten sam sposób kroimy cukinię. Warzywa ścinamy tylko do gniazd nasiennych. Przekładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny.

3

PRZYGOTOWUJEMY SALSĘ

Dymki drobno siekamy i łączymy w misce z pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz posiekaną papryczką chili. Dodajemy drobno posiekany czosnek i czerwoną cebulę pokrojoną w kostkę.

4

PODAJEMY STEKI Z SAŁATKĄ I SALSĄ

Mięso kroimy na mniejsze kawałki, układamy na desce. Podajemy z sałatką. Na kawałki mięsa i sałatkę wykładamy salsę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1316 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

658 kcal

🥑

Tłuszcz

36,6 g

🌾

Węglowodany

43,8 g

🥬

Błonnik

43,1 g

💪

Białko

43,1 g

Podobne przepisy

Grillowane steki wołowe z sałatką i salsą warzywną - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl