zywieniesportowcow.pl

Greckie pulpeciki z sosem tzatziki • przepis • składniki • przygotowanie

Zapraszamy na obiad w greckim stylu! Kinga pokaże, jak przygotować pulpeciki, sos tzatziki i sałatkę grecką! Takiej uczty nie możecie przegapić!

Greckie pulpeciki z sosem tzatziki

Zapraszamy na obiad w greckim stylu! Kinga pokaże, jak przygotować pulpeciki, sos tzatziki i sałatkę grecką! Takiej uczty nie możecie przegapić!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
natka pietruszki - 24 g
płatki owsiane - 3 łyżki
woda - 2 łyżki
olej z pestek winogron - 2 łyżki
mąka pszenna - 4 łyżki
mięso mielone wołowe - 500 g
cebula czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 4 szt.
ocet winny, czerwony - 1 łyżka
oliwki zielone - 2 łyżki
oregano suszone - 0,5 łyżeczki
papryka zielona - 1 szt.
ser feta - 270 g
jogurt grecki - 360 g
świeży koperek - 25 g
ocet winny, biały - 1 łyżka
ogórek - 0,5 szt.
oliwa z oliwek - 10 ml
sól - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI:
Mięso mielone umieszczamy w dużej misce. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, posiekaną pietruszkę, chili oraz wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Z masy formujemy kuleczki. Rozgrzewamy na patelni olej. Przed smażeniem pulpeciki obtaczamy w mące. Smażymy po 5-6 minut, aż nabiorą złotego koloru.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS TZATZIKI:
Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na sito nałożone na miskę, oprószamy solą, aby wydobyła się woda (najlepiej zostawić tak przygotowany ogórek na noc w lodówce). W misce łączymy jogurt, posiekany drobno koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i ocet (najlepiej wstawić do lodówki na noc wtedy smak czosnku będzie delikatny). Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek. Całość mieszamy. Opcjonalnie doprawiamy solą.
3.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ:
Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórek w dużą kostkę, paprykę w plastry, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy oliwę i ocet winny. Mieszamy. Sałatkę posypujemy pokrojoną w kostkę fetą, oliwkami. Doprawiamy oregano.
Greckie pulpeciki z sosem tzatziki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY PULPECIKI

Mięso mielone umieszczamy w dużej misce. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, płatki owsiane, posiekaną pietruszkę, chili oraz wodę. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy do połączenia wszystkich składników. Z masy formujemy kuleczki. Rozgrzewamy na patelni olej. Przed smażeniem pulpeciki obtaczamy w mące. Smażymy po 5-6 minut, aż nabiorą złotego koloru.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS TZATZIKI

Ogórek ścieramy na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na sito nałożone na miskę, oprószamy solą, aby wydobyła się woda (najlepiej zostawić tak przygotowany ogórek na noc w lodówce). W misce łączymy jogurt, posiekany drobno koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, oliwę i ocet (najlepiej wstawić do lodówki na noc wtedy smak czosnku będzie delikatny). Do jogurtu dodajemy odciśnięty ogórek. Całość mieszamy. Opcjonalnie doprawiamy solą.

3

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ

Pomidory kroimy na ćwiartki, ogórek w dużą kostkę, paprykę w plastry, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do miski. Dodajemy oliwę i ocet winny. Mieszamy. Sałatkę posypujemy pokrojoną w kostkę fetą, oliwkami. Doprawiamy oregano.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2896,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

482,8 kcal

🥑

Tłuszcz

28,6 g

🌾

Węglowodany

25,1 g

🥬

Błonnik

32,6 g

💪

Białko

32,6 g

Podobne przepisy

Greckie pulpeciki z sosem tzatziki - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl