zywieniesportowcow.pl

Gnocchi zapiekane w sosie serowym • przepis • składniki • przygotowanie

Naprawdę szybki i przepyszny obiad z wykorzystaniem gotowych gnocchi. To wyjątkowe danie zapiekane z pysznym serowym sosem, szynką parmeńską i warzywami podbije niejedno podniebienie!

Gnocchi zapiekane w sosie serowym

Naprawdę szybki i przepyszny obiad z wykorzystaniem gotowych gnocchi. To wyjątkowe danie zapiekane z pysznym serowym sosem, szynką parmeńską i warzywami podbije niejedno podniebienie!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

masło - 20 g
mąka pszenna - 20 g
ser gorgonzola - 200 g
mleko - 500 ml
gnocchi - 500 g
szynka parmeńska - 6 plastrów
szpinak świeży - 200 g
pieczarki brązowe - 250 g
szalotka - 1 szt.
parmezan - 20 g
oliwa z oliwek - 1 łyżka
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL:
Do garnka wsypujemy mąkę i rumienimy ją delikatnie na małym ogniu. Następnie dodajemy mleko i masło. Całość gotujemy, często mieszając, aż zgęstnieje.
2.DODAJEMY SER:
Ser kroimy na kawałki. Kiedy beszamel jest gotowy, stopniowo dodajemy ser, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.
3.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Pieczarki kroimy w talarki, a szalotkę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej pokrojone grzyby, aż nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy cebulę i czekamy, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli. Po tym czasie na patelnię wykładamy szpinak i podgrzewamy całość, aż szpinak straci na objętości.
4.ZAPIEKAMY GNOCCHI:
Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Gnocchi zapiekane w sosie serowym

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL

Do garnka wsypujemy mąkę i rumienimy ją delikatnie na małym ogniu. Następnie dodajemy mleko i masło. Całość gotujemy, często mieszając, aż zgęstnieje.

2

DODAJEMY SER

Ser kroimy na kawałki. Kiedy beszamel jest gotowy, stopniowo dodajemy ser, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia.

3

PODSMAŻAMY WARZYWA

Pieczarki kroimy w talarki, a szalotkę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy na niej pokrojone grzyby, aż nabiorą złotego koloru. Następnie dodajemy cebulę i czekamy, co jakiś czas mieszając, aż się zeszkli. Po tym czasie na patelnię wykładamy szpinak i podgrzewamy całość, aż szpinak straci na objętości.

4

ZAPIEKAMY GNOCCHI

Szynkę parmeńską kroimy na mniejsze kawałki. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2276,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

569 kcal

🥑

Tłuszcz

27,3 g

🌾

Węglowodany

53,4 g

🥬

Błonnik

4,3 g

💪

Białko

25 g

Podobne przepisy

Gnocchi zapiekane w sosie serowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl