zywieniesportowcow.pl

Krewetki z ananasem podawane na ciepło • przepis • składniki • przygotowanie

Jesteś miłośnikiem krewetek? Wypróbuj połączenie z ananasem i zaserwuj je na ciepło. Pyszny, szybki i łatwy przepis!

Krewetki z ananasem podawane na ciepło

Jesteś miłośnikiem krewetek? Wypróbuj połączenie z ananasem i zaserwuj je na ciepło. Pyszny, szybki i łatwy przepis!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ananas - 275 g
ząbek czosnku - 0,5 szt.
masło - 150 g
mleczko kokosowe - 100 ml
oliwa z oliwek - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 0,25 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
rum - 50 ml
limonka - 0,5 szt.
sok z limonki - 10 ml
sól - 1 szczypta
krewetki koktajlowe - 200 g
Szpinak Baby - 80 g
kolendra świeża - 4 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY KREWETKI:
Obrane surowe krewetki smażymy na patelni z mocno rozgrzaną oliwą po 30 sekund z każdej strony. Przekładamy na talerz.
2.PODSMAŻAMY ANANAS:
Na tej samej patelni podsmażamy czosnek z posiekaną papryczką chili i połową ananasa pokrojonego w kostkę. Mieszamy. Dodajemy drugą połowę ananasa pokrojonego w kostkę i przesmażamy tak, by pozostał chrupiący. Dolewamy rum i podgrzewamy, aż odparuje.
3.DOLEWAMY MLECZKO KOKOSOWE:
Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy na dość dużym ogniu, aż sos się zagęści. Gdy mleczko odparuje o ⅓, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy.
4.DOPRAWIAMY SOS:
Sos doprawiamy skórką startą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy posiekaną kolendrę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
5.PODAJEMY KREWETKI:
Dodajemy przesmażone krewetki i szpinak, zostawiamy na 1 minutę. Całość mieszamy i przekładamy do miseczki.Dekorujemy ananasem pokrojonym w słupki i listkami kolendry.
Krewetki z ananasem podawane na ciepło

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY KREWETKI

Obrane surowe krewetki smażymy na patelni z mocno rozgrzaną oliwą po 30 sekund z każdej strony. Przekładamy na talerz.

2

PODSMAŻAMY ANANAS

Na tej samej patelni podsmażamy czosnek z posiekaną papryczką chili i połową ananasa pokrojonego w kostkę. Mieszamy. Dodajemy drugą połowę ananasa pokrojonego w kostkę i przesmażamy tak, by pozostał chrupiący. Dolewamy rum i podgrzewamy, aż odparuje.

3

DOLEWAMY MLECZKO KOKOSOWE

Dolewamy mleczko kokosowe i gotujemy na dość dużym ogniu, aż sos się zagęści. Gdy mleczko odparuje o ⅓, dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki. Mieszamy.

4

DOPRAWIAMY SOS

Sos doprawiamy skórką startą z limonki i wyciśniętym z niej sokiem. Dodajemy posiekaną kolendrę, mieszamy i zdejmujemy z ognia.

5

PODAJEMY KREWETKI

Dodajemy przesmażone krewetki i szpinak, zostawiamy na 1 minutę. Całość mieszamy i przekładamy do miseczki.Dekorujemy ananasem pokrojonym w słupki i listkami kolendry.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1879,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1879,7 kcal

🥑

Tłuszcz

161,7 g

🌾

Węglowodany

49,1 g

🥬

Błonnik

4,9 g

💪

Białko

34,5 g

Podobne przepisy

Krewetki z ananasem podawane na ciepło - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl