zywieniesportowcow.pl

Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii • przepis • składniki • przygotowanie

Orzeszki to ciasteczka, które wiele osób pamięta z dzieciństwa jako nieodłączny element rodzinnych spotkań. Te małe, słodkie przysmaki w kształcie orzechów, wypełnione kremowym nadzieniem budzą nostalgię. Wypróbujcie nasz przepis, by przypomnieć sobie smak tych pysznych ciasteczek!

Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii

Orzeszki to ciasteczka, które wiele osób pamięta z dzieciństwa jako nieodłączny element rodzinnych spotkań. Te małe, słodkie przysmaki w kształcie orzechów, wypełnione kremowym nadzieniem budzą nostalgię. Wypróbujcie nasz przepis, by przypomnieć sobie smak tych pysznych ciasteczek!

Czas przygotowania
205 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 50
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka ziemniaczana - 50 g
cukier puder - 50 g
cukier wanilinowy - 10 g
proszek do pieczenia - 2,5 g
mleko 3,2% - 175 ml
masło - 115 g
cukier drobny - 90 g
orzech laskowy - 90 g
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 25 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ:
Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka odlewamy do innego pojemniczka, a żółtka dodajemy do miski. Dodajemy oba cukry i ucieramy wszystko trzepaczką.
2.DODAJEMY MĄKI:
Przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej.
3.DODAJEMY MASŁO:
Masło kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do miski. Całość łączymy ze sobą przy pomocy rąk. Zagniatamy ciasto, aż będzie na tyle zwarte, by uformować z niego kulę.
4.CHŁODZIMY CIASTO:
Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą, a potem wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Miskę myjemy.
5.FORMUJEMY CIASTECZKA:
Z ciasta formujemy kuleczki, a każdą z nich dzielimy na pół i dociskamy do foremek, tak aby utworzyć w nich wgłębienie.
6.PIECZEMY CIASTECZKA:
Wszystkie foremki układamy na blasze do pieczenia i wsuwamy do pieca. Pieczemy 15 minut i pozostawiamy do przestygnięcia (ok. 10 minut). Wyciągamy orzeszki, foremki ponownie nadziewamy ciastem i pieczemy. Powtarzamy proces aż do momentu, w którym skończy nam się ciasto.
7.GOTUJEMY MLEKO Z CUKREM:
W rondelku zagotowujemy mleko z połową porcji cukru.
8.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Oddzielamy białka od żółtek — białka dodajemy do reszty białek, a żółtka wbijamy do miski. Dodajemy resztę cukru, sól i ekstrakt waniliowy. Ucieramy trzepaczką na gładką masę.
9.DODAJEMY PORCJĘ MLEKA DO MASY:
Odlewamy ⅓ mleka z cukrem i dodajemy je do masy z żółtek. Wszystko energicznie ubijamy.
10.ŁĄCZYMY MASĘ Z RESZTĄ MLEKA:
Masę z żółtek dodajemy do garnuszka z mlekiem i gotujemy, tak jak budyń, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, odstawiamy na bok i ściśle przykrywamy folią spożywczą (tak, aby dotykała budyniowej masy). Odstawiamy do wystudzenia.
11.UCIERAMY MASŁO:
Masło wkładamy do drugiej miski i rozcieramy je na puszystą masę.
12.DODAJEMY BUDYŃ:
Do maślanej masy dodajemy wystudzony budyń i znowu ucieramy.
13.DODAJEMY ORZECHY:
Orzechy drobno siekamy i dodajemy do kremu. Mieszamy.
14.NADZIEWAMY ORZESZKI:
Każdą połówkę orzecha nadziewamy kremem, a potem zamykamy drugą połówką. Orzeszków powinno wyjść ok. 50. Życzymy smacznego!
Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii

Czas przygotowania

205 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 50

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

Rozbijamy jajka i oddzielamy białka od żółtek. Białka odlewamy do innego pojemniczka, a żółtka dodajemy do miski. Dodajemy oba cukry i ucieramy wszystko trzepaczką.

2

DODAJEMY MĄKI

Przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej.

3

DODAJEMY MASŁO

Masło kroimy w kostkę, a następnie dodajemy do miski. Całość łączymy ze sobą przy pomocy rąk. Zagniatamy ciasto, aż będzie na tyle zwarte, by uformować z niego kulę.

4

CHŁODZIMY CIASTO

Kulę z ciasta zawijamy w folię spożywczą, a potem wkładamy do lodówki na 1,5 godziny. Miskę myjemy.

5

FORMUJEMY CIASTECZKA

Z ciasta formujemy kuleczki, a każdą z nich dzielimy na pół i dociskamy do foremek, tak aby utworzyć w nich wgłębienie.

6

PIECZEMY CIASTECZKA

Wszystkie foremki układamy na blasze do pieczenia i wsuwamy do pieca. Pieczemy 15 minut i pozostawiamy do przestygnięcia (ok. 10 minut). Wyciągamy orzeszki, foremki ponownie nadziewamy ciastem i pieczemy. Powtarzamy proces aż do momentu, w którym skończy nam się ciasto.

7

GOTUJEMY MLEKO Z CUKREM

W rondelku zagotowujemy mleko z połową porcji cukru.

8

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Oddzielamy białka od żółtek — białka dodajemy do reszty białek, a żółtka wbijamy do miski. Dodajemy resztę cukru, sól i ekstrakt waniliowy. Ucieramy trzepaczką na gładką masę.

9

DODAJEMY PORCJĘ MLEKA DO MASY

Odlewamy ⅓ mleka z cukrem i dodajemy je do masy z żółtek. Wszystko energicznie ubijamy.

10

ŁĄCZYMY MASĘ Z RESZTĄ MLEKA

Masę z żółtek dodajemy do garnuszka z mlekiem i gotujemy, tak jak budyń, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, odstawiamy na bok i ściśle przykrywamy folią spożywczą (tak, aby dotykała budyniowej masy). Odstawiamy do wystudzenia.

11

UCIERAMY MASŁO

Masło wkładamy do drugiej miski i rozcieramy je na puszystą masę.

12

DODAJEMY BUDYŃ

Do maślanej masy dodajemy wystudzony budyń i znowu ucieramy.

13

DODAJEMY ORZECHY

Orzechy drobno siekamy i dodajemy do kremu. Mieszamy.

14

NADZIEWAMY ORZESZKI

Każdą połówkę orzecha nadziewamy kremem, a potem zamykamy drugą połówką. Orzeszków powinno wyjść ok. 50. Życzymy smacznego!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4609,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

92,2 kcal

🥑

Tłuszcz

6,3 g

🌾

Węglowodany

7,7 g

🥬

Błonnik

0,2 g

💪

Białko

1,3 g

Podobne przepisy

Orzeszki — ciastka z nutką nostalgii - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl