zywieniesportowcow.pl

Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące ciasto faworkowe, intensywny mus czekoladowo-kawowy oraz gorące maliny - idealny deser na chłodne dni.

Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami

Chrupiące ciasto faworkowe, intensywny mus czekoladowo-kawowy oraz gorące maliny - idealny deser na chłodne dni.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

anyż gwiazdki - 1 szt.
gałka muszkatołowa mielona - 2 szczypty
kminek cały - 1 szczypta
cynamon - 1 łyżeczka
ziele angielskie - 1 szt.
śmietana 18% - 1 łyżka
masło - 10 g
mąka pszenna - 250 g
olej - 700 ml
sól - 1 szczypta
spirytus - 2 łyżki
czekolada deserowa - 100 g
czekolada mleczna - 100 g
jajko - 4 szt.
espresso - 60 ml
przyprawa korzenna - 1 łyżeczka
śmietana 30% - 400 ml
cukier - 100 g
wino czerwone - 100 ml
maliny mrożone - 500 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
wanilia - 3 g
cukier puder - 5 g
malina - 120 g

Instrukcje przygotowania

1.W MOŹDZIERZU DOKŁADNIE ROZCIERAMY:
cynamon, ziarenka wyłuskane z gwiazdki anyżu, nasiona kminku, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Jeśli nie mamy w domu moździerza, możemy użyć gotowej przyprawy korzennej.
2.NA BLAT WYSYPUJEMY MĄKĘ,:
dodajemy szczyptę soli, cukier puder, przyprawę korzenną. W mieszance składników robimy zagłębienie i dodajemy żółtka oddzielone od białek, kwaśną śmietanę, roztopione masło oraz alkohol. Wszystkie składniki wstępnie siekamy nożem, po czym dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto kilkanaście razy uderzamy wałkiem, aby mocno je napowietrzyć. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.
3.DO GARNKA WSYPUJEMY MALINY:
i cukier. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż sok lekko odparuje. Dodajemy nasionka laski wanilii i jeszcze chwilę podgrzewamy. Czerwone wino mieszamy z mączką ziemniaczaną. Dodajemy do gorących owoców i ciągle mieszając, zagotowujemy. Gotowy sos zdejmujemy z ognia.
Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

W MOŹDZIERZU DOKŁADNIE ROZCIERAMY

cynamon, ziarenka wyłuskane z gwiazdki anyżu, nasiona kminku, ziele angielskie i gałkę muszkatołową. Jeśli nie mamy w domu moździerza, możemy użyć gotowej przyprawy korzennej.

2

NA BLAT WYSYPUJEMY MĄKĘ,

dodajemy szczyptę soli, cukier puder, przyprawę korzenną. W mieszance składników robimy zagłębienie i dodajemy żółtka oddzielone od białek, kwaśną śmietanę, roztopione masło oraz alkohol. Wszystkie składniki wstępnie siekamy nożem, po czym dokładnie zagniatamy. Wyrobione ciasto kilkanaście razy uderzamy wałkiem, aby mocno je napowietrzyć. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.

3

DO GARNKA WSYPUJEMY MALINY

i cukier. Gotujemy na bardzo małym ogniu, aż sok lekko odparuje. Dodajemy nasionka laski wanilii i jeszcze chwilę podgrzewamy. Czerwone wino mieszamy z mączką ziemniaczaną. Dodajemy do gorących owoców i ciągle mieszając, zagotowujemy. Gotowy sos zdejmujemy z ognia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4590,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

765,1 kcal

🥑

Tłuszcz

36,7 g

🌾

Węglowodany

85,4 g

🥬

Błonnik

7,3 g

💪

Białko

16,4 g

Podobne przepisy

Deser czekoladowo-kawowy z gorącymi malinami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl