zywieniesportowcow.pl

Glazurowana szynka z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.

Glazurowana szynka z ziemniakami

Przygotowanie szynki jest prostsze niż Ci się wydaje. Wypróbuj przepis na glazurowaną, podawaną z pieczonymi ziemniakami.

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

ziemniak - 15 szt.
curry - 0,5 łyżeczki
ząbek czosnku - 0,5 szt.
imbir świeży - 0,25 łyżeczki
kminek cały - 0,5 łyżeczki
kurkuma mielona - 0,25 łyżeczki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 3 łyżeczki
sól - 1 szczypta
miód - 3 łyżki
musztarda dijon - 3 łyżki
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok z pomarańczy - 125 ml
cebula - 1 szt.
marchew - 1 szt.
seler - 1 szt.
szynka wieprzowa - 1 kg
liść laurowy - 3 szt.
goździki - 1 szczypta
mięta świeża - 2 g
pieprz cayenne - 1 szczypta
tymianek świeży - 15 g
pieprz czarny, ziarnisty - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ BLACHĘ DO:
pieczenia i pędzelek Rozgrzej piekarnik do 160°C (z termoobiegiem) Przygotowanie szynki Szynkę myjemy, osuszamy i wkładamy do garnka.
2.DODAJEMY 1 ŁYŻECZKĘ:
ziarenek czarnego pieprzu, goździki rozkruszone w moździerzu, szczyptę pieprzu cayenne, 3 liście laurowe, pokrojony seler naciowy, cebulę pokrojoną na ćwiartki, 1 marchew pokrojoną w słupki oraz kilka gałązek tymianku.
3.ZALEWAMY ZIMNĄ WODĄ:
(szynka musi być całkowicie zanurzona w wodzie).
4.OD MOMENTU ZAGOTOWANIA,:
zmniejszamy ogień i gotujemy całość 20-30 minut.
5.NASTĘPNIE SZYNKĘ WYCIĄGAMY:
z wywaru i delikatnie ją nacinamy, odstawiamy.
6.ZIEMNIAKI UMYTE I:
nieobrane ziemniaki pokrojone na ćwiartki wrzucamy na blachę do pieczenia, dodajemy 1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki imbiru w proszku, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz.
7.NA KOŃCU DODAJEMY:
2 łyżki oliwy z oliwek i energicznie mieszamy, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (z termoobiegiem) na 40 minut.
8.GLAZURA SKÓRKĘ Z:
cytryny i z pomarańczy siekamy, przekładamy do miski, dodajemy miód, sok z 2 pomarańczy i 3 czubate łyżki musztardy Dijon, mieszamy.
9.SZYNKĘ NADZIEWAMY GOŹDZIKAMI:
i za pomocą pędzla smarujemy przygotowaną glazurą.
10.SZYNKĘ WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 160°C (z termoobiegiem) i pieczemy przez 25-30 minut (podczas pieczenia możemy jeszcze smarować szynkę glazurą).
11.JAK PODAWAĆ SZYNKĘ:
wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz, obok wykładamy ziemniaki.
12.MIĘTĘ SIEKAMY I:
rozsypujemy dookoła ziemniaków.
Glazurowana szynka z ziemniakami

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ BLACHĘ DO

pieczenia i pędzelek Rozgrzej piekarnik do 160°C (z termoobiegiem) Przygotowanie szynki Szynkę myjemy, osuszamy i wkładamy do garnka.

2

DODAJEMY 1 ŁYŻECZKĘ

ziarenek czarnego pieprzu, goździki rozkruszone w moździerzu, szczyptę pieprzu cayenne, 3 liście laurowe, pokrojony seler naciowy, cebulę pokrojoną na ćwiartki, 1 marchew pokrojoną w słupki oraz kilka gałązek tymianku.

3

ZALEWAMY ZIMNĄ WODĄ

(szynka musi być całkowicie zanurzona w wodzie).

4

OD MOMENTU ZAGOTOWANIA,

zmniejszamy ogień i gotujemy całość 20-30 minut.

5

NASTĘPNIE SZYNKĘ WYCIĄGAMY

z wywaru i delikatnie ją nacinamy, odstawiamy.

6

ZIEMNIAKI UMYTE I

nieobrane ziemniaki pokrojone na ćwiartki wrzucamy na blachę do pieczenia, dodajemy 1/2 łyżeczki kminku, 1/2 łyżeczki curry, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki imbiru w proszku, 3 łyżeczki soku z cytryny, 2 posiekane ząbki czosnku, sól, pieprz.

7

NA KOŃCU DODAJEMY

2 łyżki oliwy z oliwek i energicznie mieszamy, a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C (z termoobiegiem) na 40 minut.

8

GLAZURA SKÓRKĘ Z

cytryny i z pomarańczy siekamy, przekładamy do miski, dodajemy miód, sok z 2 pomarańczy i 3 czubate łyżki musztardy Dijon, mieszamy.

9

SZYNKĘ NADZIEWAMY GOŹDZIKAMI

i za pomocą pędzla smarujemy przygotowaną glazurą.

10

SZYNKĘ WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 160°C (z termoobiegiem) i pieczemy przez 25-30 minut (podczas pieczenia możemy jeszcze smarować szynkę glazurą).

11

JAK PODAWAĆ SZYNKĘ

wyciągamy z piekarnika, przekładamy na talerz, obok wykładamy ziemniaki.

12

MIĘTĘ SIEKAMY I

rozsypujemy dookoła ziemniaków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1568,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

392,2 kcal

🥑

Tłuszcz

5,5 g

🌾

Węglowodany

75,7 g

🥬

Błonnik

9,6 g

💪

Białko

9,6 g

Podobne przepisy

Glazurowana szynka z ziemniakami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl