zywieniesportowcow.pl

Czekoladowe fondue • przepis • składniki • przygotowanie

Owoce same w sobie są pyszne, ale oblane czekoladą i obsypane orzechami smakują po prostu obłędnie! Poznaj przepis na doskonałe czekoladowe fondue!

Czekoladowe fondue

Owoce same w sobie są pyszne, ale oblane czekoladą i obsypane orzechami smakują po prostu obłędnie! Poznaj przepis na doskonałe czekoladowe fondue!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

czekolada gorzka >70% kakao - 200 g
czekolada mleczna - 300 g
śmietana 30% - 200 ml
ananas - 0,5 szt.
banan - 2 szt.
kiwi - 2 szt.
truskawka - 150 g
winogrona jasne - 150 g
orzech nerkowca - 50 g
pistacje - 50 g
nasiona słonecznika - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ:
Śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy pokruszoną gorzką oraz mleczną czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Truskawki i winogrona myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kiwi, banany i ananas obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 x 2 cm. Owoce nadziewamy na patyczki do szaszłyków.
2.RUMIENIMY ORZECHY:
Orzeszki pistacjowe, orzechy nerkowca i ziarna słonecznika osobno wysypujemy na blaszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 6 minut, aby się zarumieniły. Po wyciągnięciu z piekarnika każdy ze składników studzimy i rozdrabniamy w moździerzu.
3.ZANURZAMY OWOCE W CZEKOLADZIE:
Czekoladę wlewamy do naczynia do fondue. Do mniejszych miseczek wsypujemy pokruszone orzechy nerkowca, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe. Owoce zanurzamy najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.
Czekoladowe fondue

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZPUSZCZAMY CZEKOLADĘ

Śmietankę wlewamy do garnka. Dodajemy pokruszoną gorzką oraz mleczną czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do powstania gładkiej masy. Truskawki i winogrona myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kiwi, banany i ananas obieramy ze skórki i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 x 2 cm. Owoce nadziewamy na patyczki do szaszłyków.

2

RUMIENIMY ORZECHY

Orzeszki pistacjowe, orzechy nerkowca i ziarna słonecznika osobno wysypujemy na blaszki i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 6 minut, aby się zarumieniły. Po wyciągnięciu z piekarnika każdy ze składników studzimy i rozdrabniamy w moździerzu.

3

ZANURZAMY OWOCE W CZEKOLADZIE

Czekoladę wlewamy do naczynia do fondue. Do mniejszych miseczek wsypujemy pokruszone orzechy nerkowca, ziarna słonecznika i orzeszki pistacjowe. Owoce zanurzamy najpierw w czekoladzie, a następnie w posypkach.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4848,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1212,0 kcal

🥑

Tłuszcz

73,8 g

🌾

Węglowodany

128,0 g

🥬

Błonnik

18,6 g

💪

Białko

18,6 g

Podobne przepisy

Czekoladowe fondue - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl