zywieniesportowcow.pl

Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.

Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi

Chrupiący, pieczony naleśnik, świeże owoce i orzeźwiające lody – świetny pomysł na prosty, a zarazem ciekawy deser.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

borówki - 50 g
cukier puder - 80 g
masło - 80 g
mąka pszenna typ 450 - 80 g
winogrona jasne - 70 g
czekolada deserowa - 100 g
cukier - 120 g
cukier wanilinowy - 2 paczki
jajko - 3 szt.
śmietana 30% - 400 ml

Instrukcje przygotowania

1.LODY WANILIOWE ŻÓŁTKA:
ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.
2.ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY I:
bardzo cienkim strumieniem zalewamy nią utarte żółtka.
3.MASĘ WLEWAMY DO:
garnka i cały czas mieszając, doprowadzamy do temperatury około 82°C.
4.STUDZIMY I CHŁODZIMY:
w lodówce.
5.SCHŁODZONĄ MIESZANKĘ WLEWAMY:
do zamarzniętej sorbetiery i ukręcamy lody (jeżeli nie mamy urządzenia do robienia lodów, możemy wstawić mieszankę do zamrażalnika i doprowadzić do całkowitego zamarznięcia, mieszając co jakiś czas).
6.CHRUPIĄCY RÓG MIĘKKIE:
masło ucieramy z cukrem pudrem.
7.CAŁY CZAS MIESZAJĄC,:
stopniowo dodajemy białko oraz mąkę.
8.NAKŁADAMY ŁOPATKĄ NA:
papier do pieczenia cienką warstwę masy w kształcie półkola o średnicy 17-18 cm.
9.PIECZEMY 3-4 MINUTY:
w temp.
10.190°C NA ZŁOTY:
kolor.
11.WYJMUJEMY Z PIEKARNIKA:
i szybkimi ruchami zdejmujemy upieczone ciasto z papieru oraz nadajemy mu kształt rogu (odkładać bardzo delikatnie, ponieważ ciasto jest bardzo kruche).
12.CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W:
kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, wlewamy na dno rożka, i wypełniamy rożek lodami.
13.DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI:
owocami.
Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

LODY WANILIOWE ŻÓŁTKA

ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym.

2

ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY I

bardzo cienkim strumieniem zalewamy nią utarte żółtka.

3

MASĘ WLEWAMY DO

garnka i cały czas mieszając, doprowadzamy do temperatury około 82°C.

4

STUDZIMY I CHŁODZIMY

w lodówce.

5

SCHŁODZONĄ MIESZANKĘ WLEWAMY

do zamarzniętej sorbetiery i ukręcamy lody (jeżeli nie mamy urządzenia do robienia lodów, możemy wstawić mieszankę do zamrażalnika i doprowadzić do całkowitego zamarznięcia, mieszając co jakiś czas).

6

CHRUPIĄCY RÓG MIĘKKIE

masło ucieramy z cukrem pudrem.

7

CAŁY CZAS MIESZAJĄC,

stopniowo dodajemy białko oraz mąkę.

8

NAKŁADAMY ŁOPATKĄ NA

papier do pieczenia cienką warstwę masy w kształcie półkola o średnicy 17-18 cm.

9

PIECZEMY 3-4 MINUTY

w temp.

10

190°C NA ZŁOTY

kolor.

11

WYJMUJEMY Z PIEKARNIKA

i szybkimi ruchami zdejmujemy upieczone ciasto z papieru oraz nadajemy mu kształt rogu (odkładać bardzo delikatnie, ponieważ ciasto jest bardzo kruche).

12

CZEKOLADĘ ROZPUSZCZAMY W

kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, wlewamy na dno rożka, i wypełniamy rożek lodami.

13

DEKORUJEMY ŚWIEŻYMI

owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3297,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

824,4 kcal

🥑

Tłuszcz

48,2 g

🌾

Węglowodany

89,9 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

10 g

Podobne przepisy

Owocowy róg obfitości z lodami waniliowymi - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl