zywieniesportowcow.pl

Sylwestrowe przekąski • przepis • składniki • przygotowanie

Na noc sylwestrową proponujemy pyszne przekąski! Świętuj razem z nami!

Sylwestrowe przekąski

Na noc sylwestrową proponujemy pyszne przekąski! Świętuj razem z nami!

Czas przygotowania
0 min
Liczba porcji
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka pszenna tortowa - 250 g
jajko - 2 szt.
kabanos - 6 szt.
mleko - 40 ml
musztarda dijon - 1 łyżka
ser gouda - 50 g
śmietana 30% - 100 ml
cebula - 1 szt.
papryka czerwona - 2 szt.
cukinia - 2 szt.
pomidor czerwony - 4 szt.
bazylia świeża - 24 g
rozmaryn świeży - 8 g
ser feta - 270 g
grana padano - 100 g
imbir świeży - 2 g
ananas - 1 szt.
papryka zielona - 1 szt.
kasza jaglana - 300 g
kolendra świeża - 45 g
krewetki - 600 g
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z pomarańczy - 125 ml
sok z limonki - 40 ml
sól - 1 szczypta
pomidor suszony - 50 g
szczypior cebuli - 24 g
woda - 900 ml
natka pietruszki - 5 g
masło - 15 g
mąka pszenna - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ PAPRYKI:
posmaruj oliwą, doprawsolą i pieprzem, piecz przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg).
2.PO UPIECZENIU PAPRYKI:
przykryj folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia.
3.NASTĘPNIE ZDEJMIJ Z:
nich skórę, usuń gniazda nasienne.
4.SYLWESTROWA QUICHE Z:
kabanosami, serem gouda i musztardą Przygotuj mikser z hakiem folię spożywczą trzepaczkę wałek 12 foremek do tarty o średnicy 8 cm tarkę Przygotowanie Do naczynia miksera przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. CIASTO WYRABIAMY: hakiem.
5.CAŁY CZAS MIESZAJĄC,:
dodajemy niewielką ilość soli oraz około 2 łyżek mleka.
6.
CIASTO WYRABIAMY.
7.JEŚLI CIASTO JEST:
za suche, dodajemy kolejne 2 łyżki mleka.
8.WYROBIONĄ MASĘ FORMUJEMY:
w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
9.NA GŁĘBOKIEJ PATELNI:
podgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy pokrojone w talarki kabanosy, piórka cebuli, smażymy 2-3 minuty, co chwilę mieszając.
10.PRZYSMAŻONE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY:
do czystej miski.
11.W CZYSTEJ MISCE:
mieszamy jajka, dodajemy musztardę Dijon.
12.CAŁOŚĆ MIESZAMY TRZEPACZKĄ,:
w trakcie mieszania dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem.
13.DODAJEMY ŚMIETANĘ, MIESZAMY:
i odstawiamy na bok.
14.SCHŁODZONE CIASTO UKŁADAMY:
na posypanym mąką blacie i rozwałkowujemy je, podsypując co jakiś czas mąką.
15.CIENKO ROZWAŁKOWANE CIASTO:
układamy w całości w formie na muffinki, delikatnie dociskamy.
16.NADMIAR CIASTA DOOKOŁA:
foremek ścinamy.
17.TAK PRZYGOTOWANĄ FORMĘ:
wkładamy do lodówki na 10 minut.
18.MIESZANKĘ JAJEK I:
musztardy dodajemy do miski z cebulą i kabanosami.
19.DODAJEMY POMIDOR POKROJONY:
w kostkę, drobno pokrojony szczypiorek i połowę startego na tarce sera gouda.
20.CAŁOŚĆ MIESZAMY. ODSTAWIAMY NA:
bok.
21.SCHŁODZONY SPÓD CIASTA:
w każdej foremce nakłuwamy widelcem.
22.NA SPÓD NAKŁADAMY:
farsz, starając się odcedzić go od śmietany i mleka.
23.NASTĘPNIE FARSZ POLEWAMY:
pozostałą po farszu śmietaną z mlekiem. WIERZCH POSYPUJEMY STARTYM: serem.
24.TAK PRZYGOTOWANY QUICHE:
wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy 20-25 minut.
25.QUICHE ODSTAWIAMY DO:
wystygnięcia.
26.CRUMBLE WARZYWNY Z:
fetą, z rozmarynem i grana padano Przygotuj drewnianą łyżkę naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Przygotowanie Do miski dajemy przesianą mąkę, masło, starty ser grana padano oraz niewielką ilość pieprzu.
27.PALCAMI WYRABIAMY SKŁADNIKI,:
by uzyskać kruszonkę.
28.PODGRZEWAMY PATELNIĘ Z:
oliwą z oliwek, wrzucamy piórka cebuli.
29.SMAŻYMY OKOŁO 3-4:
minut, następnie do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę cukinie, smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając.
30.
DOPRAWIAMY SOLĄ.
31.DODAJEMY OBRANE I:
pokrojone w kostkę pomidory oraz upieczone wcześniej papryki pokrojone w grubą kostkę, mieszamy, dodajemy igły rozmarynu. CAŁOŚĆ SMAŻYMY OKOŁO: 1 minuty.
32.WARZYWA ZDEJMUJEMY Z:
ognia, doprawiamy solą i pieprzem.
33.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
34.ODSTAWIAMY DO WYSTYGNIĘCIA:
na mniej więcej 10 minut.
35.DODAJEMY POSIEKANĄ BAZYLIĘ:
oraz ser feta pokrojony w kostkę.
36.
DELIKATNIE MIESZAMY.
37.WARZYWA PRZEKŁADAMY DO:
naczynia żaroodpornego. DREWNIANĄ ŁYŻKĄ DOCISKAMY: warzywa.
38.WIERZCH POSYPUJEMY PRZYGOTOWANĄ:
kruszonką tak, by całkowicie przykryć warzywa.
39.CRUMBLE WKŁADAMY DO:
piekarnika rozgrzanego do 180°C.
40.PIECZEMY PRZEZ 15-20:
minut.
41.UPIECZONE CRUMBLE ODSTAWIAMY:
do przestygnięcia.
42.SYLWESTROWY TABBOULEH Z:
kaszy jaglanej z krewetkami, ananasem, suszonymi pomidorami i imbirem Przygotuj durszlak Przygotowanie Kaszę jaglaną opłukujemy pod bieżącą wodą.
43.W DUŻYM RONDLU:
rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kaszę jaglaną, cały czas mieszając.
44.DODAJEMY 450 ML:
zimnej wody, mieszamy. DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ: wody.
45.DOPRAWIAMY SOLĄ, ZWIĘKSZAMY:
ogień pod rondlem.
46.KIEDY KASZA ZACZNIE:
się gotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką.
47.NA CZYSTĄ PATELNIĘ:
wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, mieszamy, gotujemy.
48.DO ZREDUKOWANEGO SOSU:
wrzucamy zblanszowane krewetki, mieszamy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.
49.SMAŻYMY 1-2:
minuty.
50.KREWETKI PRZEKŁADAMY DO:
czystej miski.
51.UGOTOWANĄ KASZĘ ZDEJMUJEMY:
z ognia, odstawiamy na bok pod przykryciem.
52.NASTĘPNIE KASZĘ MIESZAMY:
za pomocą widelca.
53.DO CZYSTEJ MISECZKI:
przekładamy obrany i drobno pokrojony imbir, sok z limonek, oliwę z oliwek.
54.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, mieszamy.
55.DO KREWETEK W:
misce przekładamy kaszę, mieszamy.
56.DODAJEMY POSIEKANĄ KOLENDRĘ,:
posiekaną pietruszkę i posiekany szczypiorek, pokrojone w paseczki suszone pomidory, zieloną paprykę pokrojoną w kostkę, ananasa pokrojonego w kostkę. ZALEWAMY SOSEM Z: imbirem. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.
57.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
pieprzem, mieszamy.
58.TABBOULEH WSTAWIAMY DO:
lodówki na 1 godzinę
Sylwestrowe przekąski

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ PAPRYKI

posmaruj oliwą, doprawsolą i pieprzem, piecz przez 25-30 minut w temperaturze 190-200°C (termoobieg).

2

PO UPIECZENIU PAPRYKI

przykryj folią spożywczą i odstaw do przestygnięcia.

3

NASTĘPNIE ZDEJMIJ Z

nich skórę, usuń gniazda nasienne.

4

SYLWESTROWA QUICHE Z

kabanosami, serem gouda i musztardą Przygotuj mikser z hakiem folię spożywczą trzepaczkę wałek 12 foremek do tarty o średnicy 8 cm tarkę Przygotowanie Do naczynia miksera przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło pokrojone w kostkę. CIASTO WYRABIAMY: hakiem.

5

CAŁY CZAS MIESZAJĄC,

dodajemy niewielką ilość soli oraz około 2 łyżek mleka.

6

CIASTO WYRABIAMY.

7

JEŚLI CIASTO JEST

za suche, dodajemy kolejne 2 łyżki mleka.

8

WYROBIONĄ MASĘ FORMUJEMY

w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

9

NA GŁĘBOKIEJ PATELNI

podgrzewamy niewielką ilość oliwy, wrzucamy pokrojone w talarki kabanosy, piórka cebuli, smażymy 2-3 minuty, co chwilę mieszając.

10

PRZYSMAŻONE SKŁADNIKI PRZEKŁADAMY

do czystej miski.

11

W CZYSTEJ MISCE

mieszamy jajka, dodajemy musztardę Dijon.

12

CAŁOŚĆ MIESZAMY TRZEPACZKĄ,

w trakcie mieszania dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem.

13

DODAJEMY ŚMIETANĘ, MIESZAMY

i odstawiamy na bok.

14

SCHŁODZONE CIASTO UKŁADAMY

na posypanym mąką blacie i rozwałkowujemy je, podsypując co jakiś czas mąką.

15

CIENKO ROZWAŁKOWANE CIASTO

układamy w całości w formie na muffinki, delikatnie dociskamy.

16

NADMIAR CIASTA DOOKOŁA

foremek ścinamy.

17

TAK PRZYGOTOWANĄ FORMĘ

wkładamy do lodówki na 10 minut.

18

MIESZANKĘ JAJEK I

musztardy dodajemy do miski z cebulą i kabanosami.

19

DODAJEMY POMIDOR POKROJONY

w kostkę, drobno pokrojony szczypiorek i połowę startego na tarce sera gouda.

20

CAŁOŚĆ MIESZAMY. ODSTAWIAMY NA

bok.

21

SCHŁODZONY SPÓD CIASTA

w każdej foremce nakłuwamy widelcem.

22

NA SPÓD NAKŁADAMY

farsz, starając się odcedzić go od śmietany i mleka.

23

NASTĘPNIE FARSZ POLEWAMY

pozostałą po farszu śmietaną z mlekiem. WIERZCH POSYPUJEMY STARTYM: serem.

24

TAK PRZYGOTOWANY QUICHE

wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) i pieczemy 20-25 minut.

25

QUICHE ODSTAWIAMY DO

wystygnięcia.

26

CRUMBLE WARZYWNY Z

fetą, z rozmarynem i grana padano Przygotuj drewnianą łyżkę naczynie żaroodporne Rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) Przygotowanie Do miski dajemy przesianą mąkę, masło, starty ser grana padano oraz niewielką ilość pieprzu.

27

PALCAMI WYRABIAMY SKŁADNIKI,

by uzyskać kruszonkę.

28

PODGRZEWAMY PATELNIĘ Z

oliwą z oliwek, wrzucamy piórka cebuli.

29

SMAŻYMY OKOŁO 3-4

minut, następnie do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojone w drobną kostkę cukinie, smażymy około 5 minut, co chwilę mieszając.

30

DOPRAWIAMY SOLĄ.

31

DODAJEMY OBRANE I

pokrojone w kostkę pomidory oraz upieczone wcześniej papryki pokrojone w grubą kostkę, mieszamy, dodajemy igły rozmarynu. CAŁOŚĆ SMAŻYMY OKOŁO: 1 minuty.

32

WARZYWA ZDEJMUJEMY Z

ognia, doprawiamy solą i pieprzem.

33

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

34

ODSTAWIAMY DO WYSTYGNIĘCIA

na mniej więcej 10 minut.

35

DODAJEMY POSIEKANĄ BAZYLIĘ

oraz ser feta pokrojony w kostkę.

36

DELIKATNIE MIESZAMY.

37

WARZYWA PRZEKŁADAMY DO

naczynia żaroodpornego. DREWNIANĄ ŁYŻKĄ DOCISKAMY: warzywa.

38

WIERZCH POSYPUJEMY PRZYGOTOWANĄ

kruszonką tak, by całkowicie przykryć warzywa.

39

CRUMBLE WKŁADAMY DO

piekarnika rozgrzanego do 180°C.

40

PIECZEMY PRZEZ 15-20

minut.

41

UPIECZONE CRUMBLE ODSTAWIAMY

do przestygnięcia.

42

SYLWESTROWY TABBOULEH Z

kaszy jaglanej z krewetkami, ananasem, suszonymi pomidorami i imbirem Przygotuj durszlak Przygotowanie Kaszę jaglaną opłukujemy pod bieżącą wodą.

43

W DUŻYM RONDLU

rozgrzewamy oliwę, wrzucamy kaszę jaglaną, cały czas mieszając.

44

DODAJEMY 450 ML

zimnej wody, mieszamy. DODAJEMY POZOSTAŁĄ ILOŚĆ: wody.

45

DOPRAWIAMY SOLĄ, ZWIĘKSZAMY

ogień pod rondlem.

46

KIEDY KASZA ZACZNIE

się gotować, zmniejszamy ogień i przykrywamy pokrywką.

47

NA CZYSTĄ PATELNIĘ

wyciskamy sok z pomarańczy, dodajemy miód, mieszamy, gotujemy.

48

DO ZREDUKOWANEGO SOSU

wrzucamy zblanszowane krewetki, mieszamy. DOPRAWIAMY SOLĄ I: pieprzem.

49

SMAŻYMY 1-2

minuty.

50

KREWETKI PRZEKŁADAMY DO

czystej miski.

51

UGOTOWANĄ KASZĘ ZDEJMUJEMY

z ognia, odstawiamy na bok pod przykryciem.

52

NASTĘPNIE KASZĘ MIESZAMY

za pomocą widelca.

53

DO CZYSTEJ MISECZKI

przekładamy obrany i drobno pokrojony imbir, sok z limonek, oliwę z oliwek.

54

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, mieszamy.

55

DO KREWETEK W

misce przekładamy kaszę, mieszamy.

56

DODAJEMY POSIEKANĄ KOLENDRĘ,

posiekaną pietruszkę i posiekany szczypiorek, pokrojone w paseczki suszone pomidory, zieloną paprykę pokrojoną w kostkę, ananasa pokrojonego w kostkę. ZALEWAMY SOSEM Z: imbirem. CAŁOŚĆ DOKŁADNIE: mieszamy.

57

DOPRAWIAMY SOLĄ I

pieprzem, mieszamy.

58

TABBOULEH WSTAWIAMY DO

lodówki na 1 godzinę

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

11249,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

11249,1 kcal

🥑

Tłuszcz

690,3 g

🌾

Węglowodany

856,7 g

🥬

Błonnik

417,5 g

💪

Białko

417,5 g

Podobne przepisy