zywieniesportowcow.pl

Babeczki sushi • przepis • składniki • przygotowanie

Wyjątkowa interpretacja japońskiego klasyka, czyli sushi! Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakują babeczki z ryżu, wodorostów nori i aromatycznego łososia.

Babeczki sushi

Wyjątkowa interpretacja japońskiego klasyka, czyli sushi! Wypróbuj ten przepis i sprawdź, jak smakują babeczki z ryżu, wodorostów nori i aromatycznego łososia.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ryż do sushi - 1 szkl
nori - 3 szt.
łosoś - 150 g
ocet ryżowy - 1 łyżka
sos sojowy - 1 łyżka
sos teriyaki - 15 ml
ogórek - 0,5 szt.
sezam czarny -
wasabi -

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY ŁOSOSIA:
Rybę kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i sos teriyaki. Wszystkie składniki mieszamy i do tak przygotowanej zalewy dodajemy pokrojonego łososia. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut.
2.ŁĄCZYMY RYŻ Z NORI:
Każdy z płatów nori kroimy na 4 kwadraty. Następnie na środek każdego kwadratu nakładamy po 1‑1,5 łyżki ugotowanego ryżu i odkładamy na chwilę, aby wodorosty lekko zmiękły. Tak przygotowane kwadraty nori układamy w zagłębieniach foremki na muffiny.
3.FASZERUJEMY BABECZKI:
Na każdą porcję nori z ryżem nakładamy równą ilość zamarynowanego łososia. Tak przygotowane babeczki pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
4.PODAJEMY BABECZKI SUSHI:
Ogórek kroimy w dość drobną kostkę. Następnie ozdabiamy nim każdą z babeczek. Całość oprószamy czarnym sezamem i podajemy z sosem sojowym i wasabi.
Babeczki sushi

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY ŁOSOSIA

Rybę kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i sos teriyaki. Wszystkie składniki mieszamy i do tak przygotowanej zalewy dodajemy pokrojonego łososia. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut.

2

ŁĄCZYMY RYŻ Z NORI

Każdy z płatów nori kroimy na 4 kwadraty. Następnie na środek każdego kwadratu nakładamy po 1‑1,5 łyżki ugotowanego ryżu i odkładamy na chwilę, aby wodorosty lekko zmiękły. Tak przygotowane kwadraty nori układamy w zagłębieniach foremki na muffiny.

3

FASZERUJEMY BABECZKI

Na każdą porcję nori z ryżem nakładamy równą ilość zamarynowanego łososia. Tak przygotowane babeczki pieczemy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

4

PODAJEMY BABECZKI SUSHI

Ogórek kroimy w dość drobną kostkę. Następnie ozdabiamy nim każdą z babeczek. Całość oprószamy czarnym sezamem i podajemy z sosem sojowym i wasabi.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1029,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

343,1 kcal

🥑

Tłuszcz

7,1 g

🌾

Węglowodany

52,4 g

🥬

Błonnik

2 g

💪

Białko

15,5 g

Podobne przepisy

Babeczki sushi - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl