Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką • przepis • składniki • przygotowanie
Cordon bleu inspirowany kuchnią hiszpańską czyli roladki z piersi kurczaka z serem manchego i salami chorizo, podawane ze smakowitą sałatką.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ
tłuczek pędzelek mikser naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do 200°C (góra/dół) Cordon Bleu Umyte i osuszone piersi kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka między płatami folii spożywczej.
SER MANCHEGO OBIERAMY
ze skórki i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.
ROZBITE PIERSI KURCZAKA
doprawiamy solą i pieprzem, następnie na każdą pierś kładziemy po 2 plasterki sera manchego, po 3-4 plasterki salami chorizo i za pomocą folii spożywczej rolujemy (muszą powstać nam roladki). NA PATELNI ROZPUSZCZAMY: masło.
PŁATKI KUKURYDZIANE ROZDRABNIAMY
za pomocą miksera (kawałki płatków powinny być jeszcze widoczne).
ROLADKI DOPRAWIAMY Z
wierzchu solą i pieprzem, następnie przekładamy do naczynia z pokruszonymi płatkami i za pomocą pędzelka smarujemy je rozpuszczonym masłem, jednocześnie obtaczając je w płatkach.
CORDON BLEU UKŁADAMY
w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra/dół) na 25-30 minut.
SOS NA PATELNI
rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż puszczą wodę.
DODAJEMY 2 ZĄBKI
czosnku, posiekane, chwilkę smażymy, zalewamy białym winem i śmietaną.
DODAJEMY CURRY,
mieszamy.
GOTUJEMY DO MOMENTU,
aż sos się zredukuje.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem. ODSTAWIAMY.
SAŁATKA KOPER WŁOSKI
siekamy, gotujemy chwilę we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i hartujemy w misce z lodem.
WINEGRET
SOK Z: 1/2 limonki, 1 łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy za pomocą trzepaczki.
KOPER WŁOSKI MACZAMY
w winegrecie, przekładamy do miski.
DODAJEMY WYKROJONE SEGMENTY
pomarańczy i posiekaną kolendrę.
CAŁOŚĆ MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
CORDON BLEU WYCIĄGAMY
z piekarnika.
NA TALERZ WYKŁADAMY
sos oraz pokrojone mięso.
DEKORUJEMY KOLENDRĄ.
SAŁATKĘ WKŁADAMY DO
małych miseczek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4402,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1100,7 kcal
Tłuszcz
70,4 g
Węglowodany
48,6 g
Błonnik
64,3 g
Białko
64,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!

Pieczony kalafior z airfryera
Masz ochotę na pyszne danie bez mięsa? Sprawdź przepis na pieczonego kalafiora z aromatycznym sosem, w którego przygotowaniu pomoże Ci frytkownica airfryer.

Chlebki warzywne w trzech kolorach
Chrupiąca i smaczna przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką! Przygotuj wegańskie chlebki według przepisu Kingi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowe ciasto z mascarpone – szybki przepis
Ciasto z kremem na bazie serka mascarpone to prawdziwa uczta dla wszystkich fanów słodyczy. Aksamitny, kremowy serek doskonale łączy się z wieloma składnikami takimi jak czekolada czy świeże owoce. Jak przygotować ciasto czekoladowe z kremowym mascarpone i owocami? Odkryj nasz przepis!

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.

Zupa krem z białych warzyw z krakersami z orzechów
Krem z białych warzyw zawsze zachwyca delikatnością smaku! Ten według przepisu Kingi dodatkowo nabiera charakteru dzięki oryginalnemu dodatkowi – domowym krakersom z orzechów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Stir fry z indyka z warzywami
Klasyczne danie kuchni w stylu azjatyckim, czyli stir fry z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie. To potrawa, która wymaga dużo krojenia i siekania, ale efekt zdecydowanie jest tego wart. Koniecznie spróbuj!

Marmolada z fig i wanilii
Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.

Risotto ze szparagami
Lekki winny smak, zielone warzywa i ryż – niektórym smakom zawsze będzie ze sobą po drodze. Sprawdź, jak komponują się w przepisie Darii na risotto ze szparagami!