zywieniesportowcow.pl

Ciecierzyca zapiekana w sosie marinara • przepis • składniki • przygotowanie

Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które łączy w sobie włoskie smaki i sycącą ciecierzycę. To świetny pomysł na obiad, w którym nie użyjesz mięsa!

Ciecierzyca zapiekana w sosie marinara

Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które łączy w sobie włoskie smaki i sycącą ciecierzycę. To świetny pomysł na obiad, w którym nie użyjesz mięsa!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

szalotka - 1 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
oliwa z oliwek - 3 łyżki
koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
krojone pomidory z bazylią - 400 g
syrop klonowy - 1 łyżeczka
woda - 150 ml
piramidka smaku do zupy pomidorowej - 1 szt.
bazylia świeża - 1 pęczek
ciecierzyca ugotowana - 400 g
masło - 1 łyżka
mozzarella - 1 szt.
parmezan tarty - 2 łyżki
sól -
pieprz czarny -

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK:
Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przygotowane warzywa, doprawione odrobiną soli i pieprzu, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszklą.
2.GOTUJEMY SOS MARINARA:
Do czosnku i cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i całość krótko podsmażamy. Następnie na patelnię wlewamy pomidory z puszki i doprawiamy je syropem klonowym oraz solą i pieprzem do smaku. Do sosu dolewamy wodę i dodajemy piramidkę do zupy pomidorowej. Całość gotujemy przez ok. 15 minut i wyjmujemy piramidkę smaku.
3.ZAPIEKAMY DANIE:
Bazylię drobno siekamy, dodajemy do sosu wraz z ciecierzycą i masłem i całość mieszamy. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy ją na sosie z ciecierzycą. Na koniec całość oprószamy parmezanem. Danie zapiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
Ciecierzyca zapiekana w sosie marinara

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK

Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przygotowane warzywa, doprawione odrobiną soli i pieprzu, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszklą.

2

GOTUJEMY SOS MARINARA

Do czosnku i cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i całość krótko podsmażamy. Następnie na patelnię wlewamy pomidory z puszki i doprawiamy je syropem klonowym oraz solą i pieprzem do smaku. Do sosu dolewamy wodę i dodajemy piramidkę do zupy pomidorowej. Całość gotujemy przez ok. 15 minut i wyjmujemy piramidkę smaku.

3

ZAPIEKAMY DANIE

Bazylię drobno siekamy, dodajemy do sosu wraz z ciecierzycą i masłem i całość mieszamy. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy ją na sosie z ciecierzycą. Na koniec całość oprószamy parmezanem. Danie zapiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1436,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

359,2 kcal

🥑

Tłuszcz

17,9 g

🌾

Węglowodany

31,6 g

🥬

Błonnik

7,7 g

💪

Białko

17 g

Podobne przepisy

Ciecierzyca zapiekana w sosie marinara - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl