zywieniesportowcow.pl

Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na pyszne ciasto z kremem budyniowym, bitą śmietaną i świeżymi malinami!

Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną

Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego na pyszne ciasto z kremem budyniowym, bitą śmietaną i świeżymi malinami!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier - 120 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
mleko 3,2% - 600 ml
budyń waniliowy - 40 g
cukier puder - 40 g
śmietana 30% - 300 ml
jajko - 3 szt.
masło - 90 g
woda - 150 ml
mąka pszenna - 100 g
malina - 120 g
migdały płatki - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE:
W małym garnku zagotowujemy miękkie masło z wodą. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, intensywnie mieszając do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.
2.DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI DO CIASTA:
Do parzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka i miksujemy na gładką masę.
3.PIECZEMY CIASTO NA TARTĘ:
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub kaszą manną. Ciasto powinno dokładnie pokrywać spód formy oraz jej boki. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. Studzimy.
4.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
W misce łączymy budyń, cukier, cukier wanilinowy, mąkę i żółtka. Wlewamy stopniowo 200 ml mleka, cały czas miksując masę aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotowujemy 400 ml mleka, zmniejszamy ogień i wlewamy masę budyniową, intensywnie mieszając. Gotujemy do zgęstnienia, studzimy.
5.MIKSUJEMY KREM Z MASŁEM:
Do zimnego kremu budyniowego dodajemy stopniowo miękkie masło i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem rozsmarowujemy równomiernie na upieczonym spodzie.
6.UBIJAMY ŚMIETANKĘ I DEKORUJEMY CIASTO:
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy przesiany cukier, miksujemy i wykładamy na warstwę kremu budyniowego. Równomiernie rozsmarowujemy, dekorujemy malinami i płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 16

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE

W małym garnku zagotowujemy miękkie masło z wodą. Zmniejszamy ogień i dodajemy mąkę, intensywnie mieszając do połączenia się składników. Odstawiamy do wystudzenia.

2

DODAJEMY KOLEJNE SKŁADNIKI DO CIASTA

Do parzonego ciasta dodajemy stopniowo jajka i miksujemy na gładką masę.

3

PIECZEMY CIASTO NA TARTĘ

Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub kaszą manną. Ciasto powinno dokładnie pokrywać spód formy oraz jej boki. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 200°C na złoty kolor. Studzimy.

4

PRZYGOTOWUJEMY KREM

W misce łączymy budyń, cukier, cukier wanilinowy, mąkę i żółtka. Wlewamy stopniowo 200 ml mleka, cały czas miksując masę aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Zagotowujemy 400 ml mleka, zmniejszamy ogień i wlewamy masę budyniową, intensywnie mieszając. Gotujemy do zgęstnienia, studzimy.

5

MIKSUJEMY KREM Z MASŁEM

Do zimnego kremu budyniowego dodajemy stopniowo miękkie masło i miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Krem rozsmarowujemy równomiernie na upieczonym spodzie.

6

UBIJAMY ŚMIETANKĘ I DEKORUJEMY CIASTO

Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy przesiany cukier, miksujemy i wykładamy na warstwę kremu budyniowego. Równomiernie rozsmarowujemy, dekorujemy malinami i płatkami migdałowymi. Chłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5784 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

361,5 kcal

🥑

Tłuszcz

26,9 g

🌾

Węglowodany

25,1 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

5 g

Podobne przepisy

Ciasto z kremem budyniowym i bitą śmietaną - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl