zywieniesportowcow.pl

Babka bezglutenowa z lukrem malinowym • przepis • składniki • przygotowanie

Babka bez glutenu? Uda się z tym przepisem! A malinowy lukier sprawi, że wypiek będzie ozdobą stołu. Upiecz prostą, domową babkę na Wielkanoc dla siebie i bliskich.

Babka bezglutenowa z lukrem malinowym

Babka bez glutenu? Uda się z tym przepisem! A malinowy lukier sprawi, że wypiek będzie ozdobą stołu. Upiecz prostą, domową babkę na Wielkanoc dla siebie i bliskich.

Czas przygotowania
105 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier - 220 g
cukier wanilinowy - 16 g
cytryna - 1 szt.
jajko - 5 szt.
masło - 200 g
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
cukier puder - 120 g
sok malinowy - 1 łyżka
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
malina - 70 g

Instrukcje przygotowania

1.UBIJAMY JAJKA:
Jajka łączymy w misie robota z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijamy na puszystą masę, aż potroją swoją objętość.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BABKĘ:
Do ubitych jajek dodajemy suche składniki przesiane przez sitko o drobnych oczkach: mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
3.PIECZEMY BABKĘ:
Formę do babki smarujemy olejem i oprószamy mąką, a następnie przelewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
4.PRZYGOTOWUJEMY LUKIER MALINOWY:
Cukier puder łączymy w miseczce z sokiem malinowym i mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.
5.DEKORUJEMY BABKĘ:
Upieczoną babkę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy. Z wierzchu polewamy ją malinowym lukrem. Dekorujemy świeżymi malinami.
Babka bezglutenowa z lukrem malinowym

Czas przygotowania

105 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

UBIJAMY JAJKA

Jajka łączymy w misie robota z cukrem i cukrem wanilinowym. Ubijamy na puszystą masę, aż potroją swoją objętość.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BABKĘ

Do ubitych jajek dodajemy suche składniki przesiane przez sitko o drobnych oczkach: mąkę oraz proszek do pieczenia. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

3

PIECZEMY BABKĘ

Formę do babki smarujemy olejem i oprószamy mąką, a następnie przelewamy do niej ciasto. Babkę pieczemy ok. 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

4

PRZYGOTOWUJEMY LUKIER MALINOWY

Cukier puder łączymy w miseczce z sokiem malinowym i mieszamy, aż składniki dokładnie się połączą.

5

DEKORUJEMY BABKĘ

Upieczoną babkę odstawiamy do wystygnięcia, a następnie wyjmujemy z formy. Z wierzchu polewamy ją malinowym lukrem. Dekorujemy świeżymi malinami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4254,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

354,5 kcal

🥑

Tłuszcz

17,3 g

🌾

Węglowodany

47,6 g

🥬

Błonnik

3,3 g

💪

Białko

3,3 g

Podobne przepisy

Babka bezglutenowa z lukrem malinowym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl