zywieniesportowcow.pl

Zupa porowa z mięsem mielonym • przepis • składniki • przygotowanie

Zupa porowa z mięsem mielonym to pyszna i sycąca propozycja na obiad, którą chętnie zajadają się Niemcy. Zupa łączy delikatny smak pora z wyrazistym aromatem przyprawionego mięsa mielonego, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Przygotowanie tej zupy jest proste i szybkie, co czyni ją doskonałym rozwiązaniem na codzienny posiłek.

Zupa porowa z mięsem mielonym

Zupa porowa z mięsem mielonym to pyszna i sycąca propozycja na obiad, którą chętnie zajadają się Niemcy. Zupa łączy delikatny smak pora z wyrazistym aromatem przyprawionego mięsa mielonego, tworząc harmonijną kompozycję smaków. Przygotowanie tej zupy jest proste i szybkie, co czyni ją doskonałym rozwiązaniem na codzienny posiłek.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni

Składniki

woda - 1,7 l
włoszczyzna - 1 pęczek
mięso mielone wieprzowe - 300 g
por - 3 szt.
ziemniak - 4 szt.
śmietana 12% - 130 ml
sól - 2 łyżeczki
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
ziele angielskie - 3 szt.
liść laurowy - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Wszystkie elementy włoszczyzny myjemy i obieramy. Myjemy także ziemniaki i pory. Włoszczyznę kroimy na mniejsze kawałki, a ziemniaki w kostkę. Pory kroimy w cienkie plastry.
2.GOTUJEMY BULION:
Do garnka wrzucamy marchew, seler i pietruszkę. Zalewamy wodą i ustawiamy na kuchence. Całość gotujemy 15 minut.
3.DOPRAWIAMY BULION:
Do gotującego się bulionu dodajemy 1½  łyżeczki soli, a także ziele angielskie i liście laurowe. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 30 minut. Zmniejszamy ogień do minimum.
4.SMAŻYMY MIĘSO:
Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy na nią mięso. Mieszamy i smażymy przez ok. 4-5 minut, po czym solimy je i pieprzymy.
5.DODAJEMY PORA:
Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojone pory. Ponownie wszystko mieszamy i podsmażamy, aż por straci swoją objętość.
6.PODLEWAMY ZAWARTOŚĆ PATELNI BULIONEM:
Na patelnię wlewamy ok. 150 ml bulionu i mieszamy. Zostawiamy na kilka minut, aby wszystkie składniki się poddusiły.
7.WYCIĄGAMY WARZYWA Z WYWARU:
Z garnka wyławiamy całą włoszczyznę i ziele oraz liście laurowe, tak aby pozostał w nim klarowny bulion.
8.DODAJEMY ZIEMNIAKI DO WYWARU:
Do gotującego się bulionu dodajemy ziemniaki i gotujemy przez 15 minut.
9.DODAJEMY PORY I MIĘSO:
Do garnka z bulionem i ziemniakami dodajemy zawartość patelni i mieszamy. Gotujemy przez 10 minut.
10.ZABIELAMY ZUPĘ:
W kubku łączymy kilka łyżek ciepłej zupy ze śmietaną i energicznie mieszamy, a potem powoli wlewamy do zupy. Wyłączamy palnik.
11.SERWUJEMY ZUPĘ:
Gotową zupę rozlewamy do misek i ozdabiamy np. odrobiną natki pietruszki.
Zupa porowa z mięsem mielonym

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Wszystkie elementy włoszczyzny myjemy i obieramy. Myjemy także ziemniaki i pory. Włoszczyznę kroimy na mniejsze kawałki, a ziemniaki w kostkę. Pory kroimy w cienkie plastry.

2

GOTUJEMY BULION

Do garnka wrzucamy marchew, seler i pietruszkę. Zalewamy wodą i ustawiamy na kuchence. Całość gotujemy 15 minut.

3

DOPRAWIAMY BULION

Do gotującego się bulionu dodajemy 1½  łyżeczki soli, a także ziele angielskie i liście laurowe. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 30 minut. Zmniejszamy ogień do minimum.

4

SMAŻYMY MIĘSO

Na patelni rozgrzewamy olej, a następnie wrzucamy na nią mięso. Mieszamy i smażymy przez ok. 4-5 minut, po czym solimy je i pieprzymy.

5

DODAJEMY PORA

Do smażącego się mięsa dodajemy pokrojone pory. Ponownie wszystko mieszamy i podsmażamy, aż por straci swoją objętość.

6

PODLEWAMY ZAWARTOŚĆ PATELNI BULIONEM

Na patelnię wlewamy ok. 150 ml bulionu i mieszamy. Zostawiamy na kilka minut, aby wszystkie składniki się poddusiły.

7

WYCIĄGAMY WARZYWA Z WYWARU

Z garnka wyławiamy całą włoszczyznę i ziele oraz liście laurowe, tak aby pozostał w nim klarowny bulion.

8

DODAJEMY ZIEMNIAKI DO WYWARU

Do gotującego się bulionu dodajemy ziemniaki i gotujemy przez 15 minut.

9

DODAJEMY PORY I MIĘSO

Do garnka z bulionem i ziemniakami dodajemy zawartość patelni i mieszamy. Gotujemy przez 10 minut.

10

ZABIELAMY ZUPĘ

W kubku łączymy kilka łyżek ciepłej zupy ze śmietaną i energicznie mieszamy, a potem powoli wlewamy do zupy. Wyłączamy palnik.

11

SERWUJEMY ZUPĘ

Gotową zupę rozlewamy do misek i ozdabiamy np. odrobiną natki pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1628,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

325,6 kcal

🥑

Tłuszcz

11,7 g

🌾

Węglowodany

39,8 g

🥬

Błonnik

5 g

💪

Białko

16,8 g

Podobne przepisy

Zupa porowa z mięsem mielonym - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl