Deser à la mleczna kanapka • przepis • składniki • przygotowanie
Wzbogacony o dodatkową porcję białka pyszny i bezglutenowy deser à la mleczna kanapka. Wykorzystaj ten przepis i przekonaj się, że domowe wersje znanych słodyczy są pyszne i zdecydowanie bardziej fit!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. W drugiej misce żółtka dokładnie mieszamy z kakao i mąką ziemniaczaną. Do kakaowej masy partiami dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy tylko do połączenia składników.
PIECZEMY BISZKOPT
Gotowe ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Biszkopt dokładnie studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Żelatynę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy na kilka minut, aby napęczniała i przestygła. Wszystkie składniki na krem (wraz z żelatyną) przekładamy do miski i dokładnie blendujemy na gładką masę.
PRZEKŁADAMY CIASTO KREMEM
Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na pół. Jedną część ciasta dokładnie, aż po brzegi, smarujemy kremem i przykrywamy drugą połową biszkoptu.
DEKORUJEMY I PODAJEMY DESER
Czekoladę roztapiamy i oblewamy nią biszkopt. Całość oprószamy wiórkami kokosowymi. Gotowe ciasto kroimy w równej wielkości prostokąty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1645,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
274,2 kcal
Tłuszcz
12,5 g
Węglowodany
22,8 g
Błonnik
0,1 g
Białko
18,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Aromatyczna konfitura pomarańczowa
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!

Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.

Gorąca lemoniada
Pyszny, rozgrzewający napój herbaciany bogaty w witaminę C i wyjątkową miodową słodycz – najlepszy w chłodne dni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pankejki z borówkami, herbatnikami i miodem
Poczuj atmosferę dworskiej rezydencji! Zasiądź do podwieczorku rodem z urzekającej krainy, pełnej czarujących krajobrazów i ujmujących postaci. Tym razem nie musisz mieć odpowiedniej Rangi, by zdobyć ten przepis!

Jesienna sałatka ze smażonymi boczniakami
Zaskakujące, wykwintne połączenie delikatnych boczniaków z jabłkami i orzechami włoskimi w postaci pysznej sałatki.

Wegetariańskie kofty z soczewicy
Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Frytki z halloumi z sosem tzatziki
Wspaniały smak sera halloumi zamknięty w pysznych i prostych frytkach zachwyci każdego miłośnika greckiej kuchni! Wykorzystaj przepis Kingi i podaj je z sosem tzatziki.

Bajgiel z serkiem chrzanowym i pastrami
Zastanawiasz się, jak smakują bajgle w iście amerykańskim stylu? Jeśli tak, koniecznie przygotuj te według przepisu Kingi! Topiący się cheddar, aromatyczne pastrami i chrupiące ogórki sprawiają, że to kanapki, których trzeba spróbować.

Tagliatelle w sosie serowym
Prostotę klasycznych smaków w stylu włoskim znajdziesz w serowym tagliatelle Karola. Przygotuj kremowy sos na bazie śmietanki, gorgonzoli i białego wina!