zywieniesportowcow.pl

Jajecznica na ostro • przepis • składniki • przygotowanie

Dla tych, którzy lubią zacząć dzień od wyrazistych smaków, mamy przepis na jajecznicę na ostro! Przygotuj ją, korzystając ze wskazówek DG!

Jajecznica na ostro

Dla tych, którzy lubią zacząć dzień od wyrazistych smaków, mamy przepis na jajecznicę na ostro! Przygotuj ją, korzystając ze wskazówek DG!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 0,25 szt.
oliwki czarne - 3 szt.
jajko - 2 szt.
kabanos - 100 g
masło - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 4 szt.
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI JAJECZNICY:
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię. Oliwki drobno siekamy, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i wszystko dodajemy do cebuli. Niewielką ilość papryczki chili (razem z nasionami) drobno siekamy i także wrzucamy na patelnię. Stopień ostrości dopasowujemy do preferencji smakowych.
2.ROZBIJAMY JAJKA:
Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.
3.SMAŻYMY JAJECZNICĘ:
Wlewamy na patelnię i czekamy, aż wszystko się zetnie (tym razem nie mieszamy!). Delikatnie rozgarniamy jajecznicę łopatką. Gotową jajecznicę przekładamy do miseczki.
Jajecznica na ostro

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZESMAŻAMY SKŁADNIKI JAJECZNICY

Cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło. Kabanosy kroimy na mniejsze kawałki. Pokrojoną cebulę wrzucamy na patelnię. Oliwki drobno siekamy, pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki i wszystko dodajemy do cebuli. Niewielką ilość papryczki chili (razem z nasionami) drobno siekamy i także wrzucamy na patelnię. Stopień ostrości dopasowujemy do preferencji smakowych.

2

ROZBIJAMY JAJKA

Jajka wbijamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

3

SMAŻYMY JAJECZNICĘ

Wlewamy na patelnię i czekamy, aż wszystko się zetnie (tym razem nie mieszamy!). Delikatnie rozgarniamy jajecznicę łopatką. Gotową jajecznicę przekładamy do miseczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

607,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

303,6 kcal

🥑

Tłuszcz

24,7 g

🌾

Węglowodany

6,2 g

🥬

Błonnik

1,2 g

💪

Białko

13,6 g

Podobne przepisy

Jajecznica na ostro - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl