zywieniesportowcow.pl

Chutney z pomidorów i mango • przepis • składniki • przygotowanie

Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.

Chutney z pomidorów i mango

Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ocet balsamiczny - 20 ml
cukier brązowy - 150 g
cebula - 300 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
pomidor czerwony - 1 kg
imbir świeży - 25 g
mango - 2 szt.
kolendra ziarna - 2 łyżeczki
olej - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
gorczyca - 2 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.POMIDORY NACINAMY, ZALEWAMY:
wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2.POMIDORY OBIERAMY ZE:
skórki i kroimy w kostkę.
3.MANGO OBIERAMY, ODDZIELAMY:
miąższ od pestki i kroimy w kostkę.
4.CEBULĘ KROIMY W:
kostkę.
5.IMBIR OBIERAMY I:
drobno siekamy.
6.CHILI OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY:
nasion i drobno siekamy.
7.NASIONA GORCZYCY I:
kolendry krótko podsmażamy na rozgrzanym oleju.
8.DODAJEMY CEBULĘ, IMBIR:
i chili, a następnie smażymy przez 2-3 minuty, mieszając, aż do zeszklenia.
9.DODAJEMY MANGO, POMIDORY,:
2 łyżeczki soli, ocet i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
10.DODAJEMY CUKIER I:
gotujemy przez 40-50 minut bez przykrycia, aż chutney zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
11.DOPRAWIAMY SOLĄ I:
od razu przelewamy do wyparzonych, czystych słoików, zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Chutney z pomidorów i mango

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

POMIDORY NACINAMY, ZALEWAMY

wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

2

POMIDORY OBIERAMY ZE

skórki i kroimy w kostkę.

3

MANGO OBIERAMY, ODDZIELAMY

miąższ od pestki i kroimy w kostkę.

4

CEBULĘ KROIMY W

kostkę.

5

IMBIR OBIERAMY I

drobno siekamy.

6

CHILI OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY

nasion i drobno siekamy.

7

NASIONA GORCZYCY I

kolendry krótko podsmażamy na rozgrzanym oleju.

8

DODAJEMY CEBULĘ, IMBIR

i chili, a następnie smażymy przez 2-3 minuty, mieszając, aż do zeszklenia.

9

DODAJEMY MANGO, POMIDORY,

2 łyżeczki soli, ocet i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.

10

DODAJEMY CUKIER I

gotujemy przez 40-50 minut bez przykrycia, aż chutney zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.

11

DOPRAWIAMY SOLĄ I

od razu przelewamy do wyparzonych, czystych słoików, zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1567,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

261,3 kcal

🥑

Tłuszcz

4,5 g

🌾

Węglowodany

57,2 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

2,8 g

Podobne przepisy

Chutney z pomidorów i mango - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl