Chutney z pomidorów i mango • przepis • składniki • przygotowanie
Zamknięty w słoikach orientalny chutney łączący aromat chili, kolendry i gorczycy ze słodkim smakiem mango i pomidorów.

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
POMIDORY NACINAMY, ZALEWAMY
wrzątkiem, odstawiamy na chwilę, a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
POMIDORY OBIERAMY ZE
skórki i kroimy w kostkę.
MANGO OBIERAMY, ODDZIELAMY
miąższ od pestki i kroimy w kostkę.
CEBULĘ KROIMY W
kostkę.
IMBIR OBIERAMY I
drobno siekamy.
CHILI OCZYSZCZAMY, POZBAWIAMY
nasion i drobno siekamy.
NASIONA GORCZYCY I
kolendry krótko podsmażamy na rozgrzanym oleju.
DODAJEMY CEBULĘ, IMBIR
i chili, a następnie smażymy przez 2-3 minuty, mieszając, aż do zeszklenia.
DODAJEMY MANGO, POMIDORY,
2 łyżeczki soli, ocet i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut.
DODAJEMY CUKIER I
gotujemy przez 40-50 minut bez przykrycia, aż chutney zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
od razu przelewamy do wyparzonych, czystych słoików, zamykamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1567,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
261,3 kcal
Tłuszcz
4,5 g
Węglowodany
57,2 g
Błonnik
2,8 g
Białko
2,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karp w domowym sosie teriyaki z porem i sezamem
Takiego karpia możesz podać nie tylko od święta! Skąpany w domowym sosie teriyaki z dodatkiem chrupiących warzyw jest doskonałym pomysłem na szybki obiad!

Filet z indyka na kanapki
Domowa wędlina z piersi indyka to pyszny dodatek do kanapek, który z łatwością wykonasz samodzielnie. Przekonaj się, jakie to proste, i ciesz się smakiem wyśmienitej szynki!

Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
Popcorn w lżejszej wersji? Ten przygotowany z kaszy gryczanej świetnie komponuje się z sałatką z brokułu i pomidorków! Sprawdź, jak pysznie chrupie razem z warzywami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Obwarzanki – przepis
Obwarzanek to tradycyjny wypiek przypominający pierścień, który od wieków stanowią integralną część kultury i krajobrazu gastronomicznego Polski, a w szczególności małopolski i Krakowa. Historia tych małych, drożdżowych krążków sięga jeszcze czasów średniowiecza, a receptura na ten wypiek przekazywana z pokolenia na pokolenie została wpisana na listę Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych.

Grillowane warzywa z kurczakiem i pomysły na jadłospis
Jak stworzyć kilka elementów posiłków, baz posiłków, które można łączyć dowolnie i wykorzystać w innych przepisach? Kinga Paruzel podpowiada!

Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami to doskonały sposób na połączenie smaku owoców z puszystym ciastem. Domowe drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te pyszne wypieki doskonale sprawdzają się w roli przekąski czy deseru. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki, które z pewnością rozkochają w sobie wszystkich domowników!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z porem i pesto z orzechów włoskich
Szybkie w wykonaniu danie na każdą okazję – łatwy makaron z porem i pesto z orzechów włoskich!

Pieczarki z grilla z pesto i serem pleśniowym
Delikatne pieczarki grillowane z aromatycznym nadzieniem. Taką przystawką pobudzisz apetyt swoich gości!

Zupa jagodowa z pianką z białek
Słodka zupa jagodowa z dodatkiem białkowej piany gotowanej we wrzątku. Skórka z limonki dodaje jej świeżego aromatu. Musisz spróbować!