zywieniesportowcow.pl

Chrust • przepis • składniki • przygotowanie

Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego przepisu. Złociste, delikatne, kruche, pyszne i nie tylko na tłusty czwartek!

Chrust

Słynne ciasteczka na bazie staropolskiego przepisu. Złociste, delikatne, kruche, pyszne i nie tylko na tłusty czwartek!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 500 g
żółtka jaj - 8 szt.
cukier puder - 1 łyżka
śmietana 18% - 3 łyżki
wódka - 3 łyżki
woda - 3 łyżki
sól - 1,5 szczypty
masło - 15 g
olej rzepakowy - 1 l

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE 450 G:
mąki przesiewamy na blat lub stolnicę.
2.W MĄCE ROBIMY:
zagłębienie, dodajemy żółtka, 1,5 szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu).
3.WSZYSTKIE SKŁADNIKI RAZEM:
łączymy, dodajemy rozpuszczone masło i 1 łyżkę cukru pudru.
4.CIASTO SIEKAMY, NASTĘPNIE:
zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji (jeżeli składniki ciasta nie będą chciały się ze sobą łączyć, możemy dodać jeszcze niewielką ilość wody).
5.GDY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
dokładnie się połączą, za pomocą wałka dobrze ubijamy ciasto w celu napowietrzenia.
6.GOTOWE CIASTO ZAWIJAMY:
w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 45 minut.
7.OLEJ RZEPAKOWY ROZGRZEWAMY:
w garnku.
8.SCHŁODZONE CIASTO ODWIJAMY:
z folii spożywczej i bardzo cienko rozwałkowujemy (ciasto powinno być niemal przezroczyste) na blacie podsypanym mąką (starajmy się użyć jak najmniej mąki, aby podczas smażenia nie zaczęła się palić).
9.MOŻEMY DO TEJ:
czynności użyć również maszynki do makaronu.
10.CIENKO ROZWAŁKOWANE CIASTO:
kroimy na większe prostokąty, następnie za pomocą nożyka lub radełka ciasto kroimy w mniejsze romby.
11.ROMBY NACINAMY W:
środku, zawijamy i przekładamy jeden bok.
12.CHRUSTY SMAŻYMY NA:
rozgrzanym oleju, uważając, aby się nie przypaliły.
13.USMAŻONE CHRUSTY PRZEKŁADAMY:
na papierowy ręcznik.
14.GOTOWE CHRUSTY POSYPUJEMY:
cukrem pudrem.
Chrust

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE 450 G

mąki przesiewamy na blat lub stolnicę.

2

W MĄCE ROBIMY

zagłębienie, dodajemy żółtka, 1,5 szczypty soli, wodę, kwaśną śmietanę, wódkę (alkohol w cieście powoduje, że chrusty podczas smażenia nie chłoną tłuszczu).

3

WSZYSTKIE SKŁADNIKI RAZEM

łączymy, dodajemy rozpuszczone masło i 1 łyżkę cukru pudru.

4

CIASTO SIEKAMY, NASTĘPNIE

zagniatamy do uzyskania jednolitej konsystencji (jeżeli składniki ciasta nie będą chciały się ze sobą łączyć, możemy dodać jeszcze niewielką ilość wody).

5

GDY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

dokładnie się połączą, za pomocą wałka dobrze ubijamy ciasto w celu napowietrzenia.

6

GOTOWE CIASTO ZAWIJAMY

w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 45 minut.

7

OLEJ RZEPAKOWY ROZGRZEWAMY

w garnku.

8

SCHŁODZONE CIASTO ODWIJAMY

z folii spożywczej i bardzo cienko rozwałkowujemy (ciasto powinno być niemal przezroczyste) na blacie podsypanym mąką (starajmy się użyć jak najmniej mąki, aby podczas smażenia nie zaczęła się palić).

9

MOŻEMY DO TEJ

czynności użyć również maszynki do makaronu.

10

CIENKO ROZWAŁKOWANE CIASTO

kroimy na większe prostokąty, następnie za pomocą nożyka lub radełka ciasto kroimy w mniejsze romby.

11

ROMBY NACINAMY W

środku, zawijamy i przekładamy jeden bok.

12

CHRUSTY SMAŻYMY NA

rozgrzanym oleju, uważając, aby się nie przypaliły.

13

USMAŻONE CHRUSTY PRZEKŁADAMY

na papierowy ręcznik.

14

GOTOWE CHRUSTY POSYPUJEMY

cukrem pudrem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2971,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

297,1 kcal

🥑

Tłuszcz

12,5 g

🌾

Węglowodany

37,2 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

7,9 g

Podobne przepisy

Chrust - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl