zywieniesportowcow.pl

Domowy pasztet wieprzowy • przepis • składniki • przygotowanie

Pasztet wieprzowy to klasyk polskiej kuchni, który chętnie podawany jest podczas świąt i innych ważnych uroczystości. Jego przygotowanie może być zarówno tradycyjne, jak i poddane nowoczesnym eksperymentom, a w każdej wersji smakuje równie wybornie. Chcesz poznać przepis na pyszny i prosty pasztet wieprzowy? Koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowaliśmy!

Domowy pasztet wieprzowy

Pasztet wieprzowy to klasyk polskiej kuchni, który chętnie podawany jest podczas świąt i innych ważnych uroczystości. Jego przygotowanie może być zarówno tradycyjne, jak i poddane nowoczesnym eksperymentom, a w każdej wersji smakuje równie wybornie. Chcesz poznać przepis na pyszny i prosty pasztet wieprzowy? Koniecznie sprawdź co dla Ciebie przygotowaliśmy!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe łopatka - 500 g
mięso wieprzowe wątróbka - 300 g
mleko - 80 ml
bułka tarta - 60 g
cebula - 1 szt.
czosnek główka - 2 ząbki
jajko - 2 szt.
masło - 30 g
sól - 4 g
papryka mielona słodka - 2 g
pieprz czarny - 1,5 g
gałka muszkatołowa - 1,5 g
majeranek suszony - 1,5 g

Instrukcje przygotowania

1.OCZYSZCZAMY MIĘSO I PODROBY:
Łopatkę starannie oczyść ze wszystkich żyłek i przerostów i włóż do durszlaka. Włóż do niegotakże wątróbkę i wszystko starannie umyj pod bieżącą, chłodną wodą. Odstaw do przeschnięcia.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie pokrój w drobne kawałki.
3.KROIMY I GOTUJEMY MIĘSO:
Mięso pokrój na kawałki, aby szybciej się ugotowało. Wrzuć wraz z podrobami do garnka, a następnie zalej osoloną wodą. Dodaj cebulę, czosnek, sól (ok. 1,5 g) i gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotuj przez 15 minut,  a potem porządnie odcedź na sicie.
4.MIELIMY MIĘSO W WILKU:
Podroby oraz łopatkę zmiel w maszynce do mielenia mięsana gładką masę.
5.MIESZAMY SKŁADNIKI:
W misce wymieszaj zmielone mięso i podroby wraz z jajkami, mlekiem, masłem, bułką tartą oraz resztą przypraw.
6.PRZEKŁADAMY MASĘ DO FOREMKI:
Gotową masę przełóż do foremki na pasztet, wyrównaj.
7.PIECZEMY PASZTET:
Formę wsadź do pieca. Piecz przez około 1,5 godziny, a potem ostudź przy uchylonych drzwiczkach pieca.
Domowy pasztet wieprzowy

Czas przygotowania

140 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OCZYSZCZAMY MIĘSO I PODROBY

Łopatkę starannie oczyść ze wszystkich żyłek i przerostów i włóż do durszlaka. Włóż do niegotakże wątróbkę i wszystko starannie umyj pod bieżącą, chłodną wodą. Odstaw do przeschnięcia.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę oraz czosnek obierz z łupin, a następnie pokrój w drobne kawałki.

3

KROIMY I GOTUJEMY MIĘSO

Mięso pokrój na kawałki, aby szybciej się ugotowało. Wrzuć wraz z podrobami do garnka, a następnie zalej osoloną wodą. Dodaj cebulę, czosnek, sól (ok. 1,5 g) i gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotuj przez 15 minut,  a potem porządnie odcedź na sicie.

4

MIELIMY MIĘSO W WILKU

Podroby oraz łopatkę zmiel w maszynce do mielenia mięsana gładką masę.

5

MIESZAMY SKŁADNIKI

W misce wymieszaj zmielone mięso i podroby wraz z jajkami, mlekiem, masłem, bułką tartą oraz resztą przypraw.

6

PRZEKŁADAMY MASĘ DO FOREMKI

Gotową masę przełóż do foremki na pasztet, wyrównaj.

7

PIECZEMY PASZTET

Formę wsadź do pieca. Piecz przez około 1,5 godziny, a potem ostudź przy uchylonych drzwiczkach pieca.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2339,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

2339,7 kcal

🥑

Tłuszcz

142,4 g

🌾

Węglowodany

75,5 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

177,1 g

Podobne przepisy

Domowy pasztet wieprzowy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl