zywieniesportowcow.pl

Pizza z patelni • przepis • składniki • przygotowanie

Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!

Pizza z patelni

Pizza z patelni, nazywana też pan pizzą, to smaczna i szybka alternatywa dla tradycyjnej pizzy, do której przygotowania nie trzeba nawet włączać piekarnika. Pulchne ciasto, świeże dodatki i pyszny sos pomidorowy z serową pierzynką – tego połączenia nie da się nie kochać. Jak przygotować prostą i szybką pizzę z patelni? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

mąka włoska typ 00 - 250 g
woda - 150 ml
oliwa z oliwek - 40 ml
drożdże suszone - 4 g
cukier - 2 g
pomidory pelati - 120 g
mozzarella, tarta - 120 g
papryka zielona - 30 g
pieczarka - 20 g
sól - 2 g
pieprz czarny - 0,5 g

Instrukcje przygotowania

1.AKTYWUJEMY DROŻDŻE:
W małej miseczce wymieszaj wodę z cukrem, a potem, dodaj suche drożdże i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aż na powierzchni zaczynu utworzy się delikatna pianka.
2.MIESZAMY SKŁADNIKI:
W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz sól, a następnie dodaj zaczyn i oliwę z oliwek. Wyrabiaj ciasto rękami przez 7-8 minut, aż stanie się elastyczne, a jego struktura będzie gładka.
3.ODKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA:
Ciasto przełóż do natłuszczonego naczynia, owiń je folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
4.DZIELIMY I FORMUJEMY CIASTO:
Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z miski, a potem umieść na posypanym mąką blacie. Podziel ciasto na dwie części i uformuj z nich kulki, a potem każdą rozwałkuj na cienki placek o wymiarach zbliżonych do patelni.
5.PRZYGOTOWUJEMY DODATKI:
Pomidory przetrzyj na przecieraku prosto do miski i dodaj sól oraz pieprz. Pieczarki i paprykę umyj, a potem pokrój według uznania.
6.SMAŻYMY CIASTO WRAZ Z DODATKAMI:
Patelnię rozgrzej i lekko natłuść, a potem umieść na niej placek. Kolejnym krokiem jest posmarowanie ciasta sosem pomidorowym, a potem dodanie warzyw. Na sam koniec należy dodać także ser i nakryć pokrywką. Pizzę należy smażyć przez maksymalnie 20 minut, aby spód stał się chrupiący, a ser ciągnący.
7.SERWUJEMY PIZZĘ:
Usmażoną pizzę lekko podważ i ściągnij z patelni. Przełóż ją na talerz i pokrój na kawałki, zjedz ze smakiem albo od razu przygotuj kolejną porcję z pozostałej części ciasta.
Pizza z patelni

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

AKTYWUJEMY DROŻDŻE

W małej miseczce wymieszaj wodę z cukrem, a potem, dodaj suche drożdże i ponownie wymieszaj. Odstaw na 10 minut, aż na powierzchni zaczynu utworzy się delikatna pianka.

2

MIESZAMY SKŁADNIKI

W dużej misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz sól, a następnie dodaj zaczyn i oliwę z oliwek. Wyrabiaj ciasto rękami przez 7-8 minut, aż stanie się elastyczne, a jego struktura będzie gładka.

3

ODKŁADAMY CIASTO DO WYROŚNIĘCIA

Ciasto przełóż do natłuszczonego naczynia, owiń je folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.

4

DZIELIMY I FORMUJEMY CIASTO

Po upływie wyznaczonego czasu wyciągnij ciasto z miski, a potem umieść na posypanym mąką blacie. Podziel ciasto na dwie części i uformuj z nich kulki, a potem każdą rozwałkuj na cienki placek o wymiarach zbliżonych do patelni.

5

PRZYGOTOWUJEMY DODATKI

Pomidory przetrzyj na przecieraku prosto do miski i dodaj sól oraz pieprz. Pieczarki i paprykę umyj, a potem pokrój według uznania.

6

SMAŻYMY CIASTO WRAZ Z DODATKAMI

Patelnię rozgrzej i lekko natłuść, a potem umieść na niej placek. Kolejnym krokiem jest posmarowanie ciasta sosem pomidorowym, a potem dodanie warzyw. Na sam koniec należy dodać także ser i nakryć pokrywką. Pizzę należy smażyć przez maksymalnie 20 minut, aby spód stał się chrupiący, a ser ciągnący.

7

SERWUJEMY PIZZĘ

Usmażoną pizzę lekko podważ i ściągnij z patelni. Przełóż ją na talerz i pokrój na kawałki, zjedz ze smakiem albo od razu przygotuj kolejną porcję z pozostałej części ciasta.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1578,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

394,5 kcal

🥑

Tłuszcz

14 g

🌾

Węglowodany

49,9 g

🥬

Błonnik

1,7 g

💪

Białko

13,5 g

Podobne przepisy

Pizza z patelni - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl