zywieniesportowcow.pl

Bento - przepis na japońskie śniadanie • przepis • składniki • przygotowanie

Poszukujesz czegoś innego niż tradycyjne, dobrze znane śniadania, takie jak kanapki czy owsianka? A może po prostu nie lubisz rutyny i wolisz wprowadzać do swojego dnia różnorodność od samego poranka? W takim przypadku z pewnością przypadnie Ci do gustu wyjątkowe, japońskie śniadanie – bento! Brzmi egzotycznie? Dzięki naszemu przepisowi przyrządzisz ten posiłek we własnym domu w krótkim czasie!

Bento - przepis na japońskie śniadanie

Poszukujesz czegoś innego niż tradycyjne, dobrze znane śniadania, takie jak kanapki czy owsianka? A może po prostu nie lubisz rutyny i wolisz wprowadzać do swojego dnia różnorodność od samego poranka? W takim przypadku z pewnością przypadnie Ci do gustu wyjątkowe, japońskie śniadanie – bento! Brzmi egzotycznie? Dzięki naszemu przepisowi przyrządzisz ten posiłek we własnym domu w krótkim czasie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

groszek cukrowy - 55 g
liście alg morskich - 0,33 szt.
pomidorki koktajlowe - 100 g
ryż długoziarnisty - 150 g
ogórek - 0,5 szt.
jajko - 2 szt.
miód - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek - 1 łyżka
szczypior cebuli - 1 łyżeczka
sos sojowy - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OMLET TAMAGOYAKI:
Do miski wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki prócz oliwy. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, a następnie masę jajeczną. Smażymy omlet, zwijając go w rulonik. Przekładamy na deskę i kroimy na równe kawałki.
2.UKŁADAMY POSIŁEK:
Do pojemnika bento przekładamy ugotowany ryż. Na ryż wykładamy drobno posiekane nori, obok omlet, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, zielony ogórek z wydrążonym środkiem pokrojony w talarki oraz drobno pokrojony groszek cukrowy.
Bento - przepis na japońskie śniadanie

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OMLET TAMAGOYAKI

Do miski wbijamy jajka, dodajemy pozostałe składniki prócz oliwy. Masę dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, a następnie masę jajeczną. Smażymy omlet, zwijając go w rulonik. Przekładamy na deskę i kroimy na równe kawałki.

2

UKŁADAMY POSIŁEK

Do pojemnika bento przekładamy ugotowany ryż. Na ryż wykładamy drobno posiekane nori, obok omlet, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, zielony ogórek z wydrążonym środkiem pokrojony w talarki oraz drobno pokrojony groszek cukrowy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

844,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

844,7 kcal

🥑

Tłuszcz

18,0 g

🌾

Węglowodany

140,1 g

🥬

Błonnik

28,2 g

💪

Białko

28,2 g

Podobne przepisy

Bento - przepis na japońskie śniadanie - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl