zywieniesportowcow.pl

Babka na oleju • przepis • składniki • przygotowanie

Czy istnieje bardziej kojarzący się z Wielkanocą wypiek od klasycznej babki? W tej wersji dzięki dodatkowi oleju ciasto pozostaje wilgotne i miękkie przez dłuższy czas, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste, więc może być przygotowane zarówno z wyprzedzeniem, jak i na ostatnią chwilę. Zrób z nami puszystą i leciutką babkę!

Babka na oleju

Czy istnieje bardziej kojarzący się z Wielkanocą wypiek od klasycznej babki? W tej wersji dzięki dodatkowi oleju ciasto pozostaje wilgotne i miękkie przez dłuższy czas, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste, więc może być przygotowane zarówno z wyprzedzeniem, jak i na ostatnią chwilę. Zrób z nami puszystą i leciutką babkę!

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier drobny - 370 g
olej słonecznikowy - 260 ml
skrobia ziemniaczana - 190 g
proszek do pieczenia - 12 g
ekstrakt waniliowy - 3 łyżeczki
jajko - 6 szt.
cukier puder - 140 g
cytryna - 0,5 szt.
wrzątek - 3 łyżki
olej - 1 łyżka
mąka pszenna - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ:
Do misy miksera wsypujemy cukier i wbijamy całe jajka. Miksujemy wszystko na najwyższych obrotach, aż utworzy się piana.
2.DODAJEMY OLEJ:
Zmniejszamy nieco obroty miksera i zaczynamy powoli wlewać olej do jajecznej piany, cały czas ubijając masę. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser.
3.DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW:
Do masy dodajemy skrobię, ekstrakt, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką, aż utworzy się jednolite ciasto.
4.PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY:
Formę do babki smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką, a potem przelewamy do niej ciasto i zamykamy.
5.PIECZEMY BABKĘ:
Wsuwamy formę z babką do piekarnika i pieczemy przez 50-55 minut. Potem studzimy babkę - najpierw w piekarniku przez 15 minut, a potem zostawiamy ją na blacie do całkowitego wystudzenia.
6.MIESZAMY SKŁADNIKI:
Do miseczki wsypujemy cukier puder, dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do lukru 2 łyżki. Ponownie mieszamy.
7.OZDABIAMY BABKĘ:
Wystudzoną babkę polewamy lukrem i odstawiamy w chłodne miejsce, aby lukier stężał.
Babka na oleju

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ

Do misy miksera wsypujemy cukier i wbijamy całe jajka. Miksujemy wszystko na najwyższych obrotach, aż utworzy się piana.

2

DODAJEMY OLEJ

Zmniejszamy nieco obroty miksera i zaczynamy powoli wlewać olej do jajecznej piany, cały czas ubijając masę. Gdy składniki się połączą wyłączamy mikser.

3

DODAJEMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW

Do masy dodajemy skrobię, ekstrakt, mąkę oraz proszek do pieczenia. Mieszamy szpatułką, aż utworzy się jednolite ciasto.

4

PRZEKŁADAMY MASĘ DO FORMY

Formę do babki smarujemy masłem i delikatnie posypujemy mąką, a potem przelewamy do niej ciasto i zamykamy.

5

PIECZEMY BABKĘ

Wsuwamy formę z babką do piekarnika i pieczemy przez 50-55 minut. Potem studzimy babkę - najpierw w piekarniku przez 15 minut, a potem zostawiamy ją na blacie do całkowitego wystudzenia.

6

MIESZAMY SKŁADNIKI

Do miseczki wsypujemy cukier puder, dolewamy gorącą wodę i mieszamy. Wyciskamy sok z cytryny i dodajemy do lukru 2 łyżki. Ponownie mieszamy.

7

OZDABIAMY BABKĘ

Wystudzoną babkę polewamy lukrem i odstawiamy w chłodne miejsce, aby lukier stężał.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

7176,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1025,2 kcal

🥑

Tłuszcz

38,8 g

🌾

Węglowodany

156,3 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

16,1 g

Podobne przepisy

Babka na oleju - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl