Babka jogurtowa • przepis • składniki • przygotowanie
Czy jogurt może sprawić, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste i wilgotne? Ależ oczywiście! Nasz przepis na babkę jogurtową z lukrem to doskonały przykład takiego połączenia. Poznaj nasz przepis na to bajecznie pyszne ciasto!

Czas przygotowania
65 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY MASŁO Z CUKREM
Do misy miksera dodajemy masło i oba cukry. Miksujemy na wysokich obrotach, aż utworzy się jasna, puszysta masa.
DODAJEMY JAJKA
Do masy wbijamy jajka i dalej ubijamy.
DODAJEMY OLEJ
Gdy masa będzie puszysta, a jej objętość się podwoi, zaczynamy powoli dodawać olej, cały czas ubijając masę. Wyłączamy mikser.
DODAJEMY PRZESIANĄ MĄKĘ I PROSZEK DO PIECZENIA
Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia wprost do misy miksera. Mieszamy wszystko szpatułką.
DODAJEMY JOGURT
Gdy masa będzie jednolita dodajemy jogurt i znowu delikatnie mieszamy szpatułką.
PIECZEMY BABKĘ
Formę smarujemy masłem i podsypujemy bułką tarta, a potem przelewamy do niej ciasto. Pieczemy przez ok. 35-40 minut, co jakiś czas sprawdzając stopień zarumienienia. Potem studzimy - najpierw w formie przez 10-15 minut, potem na kratce do studzenia lub talerzu.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Do miseczki wsypujemy cukier puder, dodajemy łyżkę ciepłej wody oraz 1 łyżkę wyciśniętego soku z cytryny. Wszystko energicznie mieszamy.
OZDABIAMY BABKĘ
Wystudzoną babkę polewamy lukrem, a potem ozdabiamy drażami wierzch babki. Gdy lukier stężeje babka jest gotowa do jedzenia!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4363,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
872,8 kcal
Tłuszcz
42 g
Węglowodany
107,3 g
Błonnik
0,4 g
Białko
17,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Drożdżowe zajączki na Wielkanoc
Delikatne i puszyste – takie są drożdżowe zajączki! Idealnie sprawdzą się jako słodka przekąska na wielkanocnym stole.

Śledzie marynowane z suszonymi grzybami i sałatką ziemniaczaną
Wyrazisty smak ryby wzbogacony grzybowym aromatem z dodatkiem pikantnej sałatki z ziemniaków.

Tarta z borówkami
Szukasz pomysłu na lekki, letni deser? Zaskocz swoich gości naszym przepisem na niewiarygodnie pyszną i prostą tartę z borówkami. Czasem to, co najprostsze bywa najsmaczniejsze! Nie czekaj i wypróbuj nasz przepis już teraz.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofrowe kanapki z serkiem i marynowaną cebulką
Kanapki od serca to te, które przygotujesz od podstaw! Te wg przepisu Kingi powstają na bazie wegańskich gofrów z pysznymi dodatkami: marynowaną cebulką i serkiem labneh!

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem
Doskonały łosoś w pierzynce z purée ziemniaczanego to świetny pomysł na szybki i smaczny obiad!

Gruszki z grilla nadziewane konfiturą malinowo-żurawinową
Grillowane owoce? Tak! Upieczone na ruszcie gruszki w towarzystwie słodkiej konfitury smakują wybornie. Spróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka na bogato
Chrupiąca bagietka wypełniona po brzegi smakowitością: delikatnym filetem z piersi indyka, warzywami oraz sosem!

Peperonata
Peperonata to przepis na ułatwienie planowania posiłków! Jest tak uniwersalna, że sprawdzi się w roli śniadania, będzie świetnym dodatkiem do makaronu lub do pieczywa, a także pyszną przystawką!

Pieczona biała kiełbasa
Biała kiełbasa pieczona w piwie to klasyczny przepis na proste i pełne smaku danie, które sprawdzi się o każdej porze roku. Spróbuj!