zywieniesportowcow.pl

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami

Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 100 ml
cebula - 1 szt.
cukinia - 700 g
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 3 szt.
mleko - 100 ml
olej - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
oliwki zielone - 250 g
ser feta - 200 g
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
sól - 1 szczypta
tymianek suszony - 1 łyżeczka
śmietana 18% - 200 g
ziemniak - 1 kg
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.ZIEMNIAKI OBIERAMY I:
kroimy w plasterki o grubości ok. 1 CM.
2.GOTUJEMY WE WRZĄCEJ,:
osolonej wodzie przez 15 minut.
3.CEBULĘ I CZOSNEK:
drobno siekamy.
4.CUKINIĘ OCZYSZCZAMY I:
kroimy w grube słupki.
5.PODSMAŻAMY NA ROZGRZANEJ:
oliwie z oliwek przez 3-4 minuty, dodajemy cebulę, czosnek i ponownie podsmażamy przez 1-2 minuty.
6.DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,:
tymiankiem, skórką z cytryny i odrobiną soku z cytryny.
7.ZALEWAMY BULIONEM I:
gotujemy ok. 4 MINUT, A: następnie doprawiamy do smaku.
8.ZIEMNIAKI ODCEDZAMY I:
przelewamy zimną wodą.
9.POŁOWĘ PRZEKŁADAMY DO:
żaroodpornej formy wysmarowanej olejem.
10.OLIWKI OSĄCZAMY I:
kroimy na pół, układamy wraz z cukinią na ziemniakach, a następnie przykrywamy pozostałymi plasterkami ziemniaków.
11.JAJKA, ŚMIETANĘ I:
mleko roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozlewamy na zapiekance.
12.ZAPIEKANKĘ PIECZEMY W:
rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut.
13.FETĘ OSĄCZAMY I:
rozdrabniamy widelcem.
14.POSYPUJEMY NIĄ ZAPIEKANKĘ:
i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15-20 minut na złoty kolor.
Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZIEMNIAKI OBIERAMY I

kroimy w plasterki o grubości ok. 1 CM.

2

GOTUJEMY WE WRZĄCEJ,

osolonej wodzie przez 15 minut.

3

CEBULĘ I CZOSNEK

drobno siekamy.

4

CUKINIĘ OCZYSZCZAMY I

kroimy w grube słupki.

5

PODSMAŻAMY NA ROZGRZANEJ

oliwie z oliwek przez 3-4 minuty, dodajemy cebulę, czosnek i ponownie podsmażamy przez 1-2 minuty.

6

DOPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM,

tymiankiem, skórką z cytryny i odrobiną soku z cytryny.

7

ZALEWAMY BULIONEM I

gotujemy ok. 4 MINUT, A: następnie doprawiamy do smaku.

8

ZIEMNIAKI ODCEDZAMY I

przelewamy zimną wodą.

9

POŁOWĘ PRZEKŁADAMY DO

żaroodpornej formy wysmarowanej olejem.

10

OLIWKI OSĄCZAMY I

kroimy na pół, układamy wraz z cukinią na ziemniakach, a następnie przykrywamy pozostałymi plasterkami ziemniaków.

11

JAJKA, ŚMIETANĘ I

mleko roztrzepujemy, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie równomiernie rozlewamy na zapiekance.

12

ZAPIEKANKĘ PIECZEMY W

rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez 15 minut.

13

FETĘ OSĄCZAMY I

rozdrabniamy widelcem.

14

POSYPUJEMY NIĄ ZAPIEKANKĘ

i pieczemy w tej samej temperaturze przez kolejne 15-20 minut na złoty kolor.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2058,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

343,1 kcal

🥑

Tłuszcz

28,4 g

🌾

Węglowodany

12,8 g

🥬

Błonnik

11,5 g

💪

Białko

11,5 g

Podobne przepisy

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl