zywieniesportowcow.pl

Zapiekanka warzywna • przepis • składniki • przygotowanie

Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

Zapiekanka warzywna

Podsmażone warzywa w masie jajecznej, to sposób na prostą zapiekankę, która z pewnością zasmakuje całej rodzinie!

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 5 szt.
mleko - 100 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
grana padano - 80 g
bazylia świeża - 5 g
tymianek świeży - 10 g
brokuł - 0,5 szt.
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
masło - 10 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
orzeszki piniowe - 3 łyżki
pieczarka - 150 g
pomidorki koktajlowe - 200 g
sól - 1 szczypta
szparagi zielone - 500 g
papryka żółta - 1 szt.
cebula dymka - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ:
W misce łączymy jajka, mleko, drobno posiekane tymianek i bazylię i starty na małych oczkach ser. Masę doprawiamy solą i pieprzem.
2.SMAŻYMY PIECZARKI:
Na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu masło z łyżką oliwy. Dodajemy pieczarki przekrojone na pół i smażymy przez 3 minuty z każdej strony, nie mieszając. Oprószamy solą. Dodajemy cebulę pokrojoną w półkrążki oraz posiekany czosnek — smażymy 2 minuty.
3.MYJEMY I KROIMY SZPARAGI:
Szparagi myjemy i osuszamy. Usuwamy zdrewniałą część, ułamując końcówki. Resztę szparagów kroimy na duże kawałki. Dodajemy na patelnię razem z brokułem podzielonym na różyczki.
4.SMAŻYMY WARZYWA:
Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w równą kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy na patelni i smażymy jeszcze 4 minuty.
5.PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO:
Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą. Wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy gałązki pomidorków koktajlowych. Zapiekankę posypujemy orzeszkami piniowymi.
6.PIECZEMY ZAPIEKANKĘ:
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 30-40 minut. Przed podaniem obficie posypujemy drobno posiekaną dymką.
Zapiekanka warzywna

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ JAJECZNĄ

W misce łączymy jajka, mleko, drobno posiekane tymianek i bazylię i starty na małych oczkach ser. Masę doprawiamy solą i pieprzem.

2

SMAŻYMY PIECZARKI

Na dużej patelni rozgrzewamy na średnim ogniu masło z łyżką oliwy. Dodajemy pieczarki przekrojone na pół i smażymy przez 3 minuty z każdej strony, nie mieszając. Oprószamy solą. Dodajemy cebulę pokrojoną w półkrążki oraz posiekany czosnek — smażymy 2 minuty.

3

MYJEMY I KROIMY SZPARAGI

Szparagi myjemy i osuszamy. Usuwamy zdrewniałą część, ułamując końcówki. Resztę szparagów kroimy na duże kawałki. Dodajemy na patelnię razem z brokułem podzielonym na różyczki.

4

SMAŻYMY WARZYWA

Z papryki usuwamy gniazdo nasienne i kroimy ją w równą kostkę. Wszystkie warzywa mieszamy na patelni i smażymy jeszcze 4 minuty.

5

PRZEKŁADAMY SKŁADNIKI DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO

Naczynie żaroodporne smarujemy pozostałą oliwą. Wykładamy podsmażone warzywa i zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy gałązki pomidorków koktajlowych. Zapiekankę posypujemy orzeszkami piniowymi.

6

PIECZEMY ZAPIEKANKĘ

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 30-40 minut. Przed podaniem obficie posypujemy drobno posiekaną dymką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1562,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

390,7 kcal

🥑

Tłuszcz

23,4 g

🌾

Węglowodany

25,5 g

🥬

Błonnik

7,2 g

💪

Białko

24,7 g

Podobne przepisy