Wieniec morelowo-figowy • przepis • składniki • przygotowanie
Połączenie suszonych owoców i ciasta drożdżowego? Tak! W postaci wieńca drożdżowego z nadzieniem morelowo-figowym smakuje doskonale!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE
Morele i figi mielemy maszynką do mielenia mięsa na grubych oczkach. Marcepan ucieramy z jajkami na gładką masę, następnie dodajemy zmielone owoce oraz roztopione masło. Dokładnie mieszamy.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Drożdże z cukrem mieszamy, aż zmienią konsystencję na płynną. Łączymy z ciepłym mlekiem o temperaturze 40°C. Do miski przesiewamy mąkę. Robimy wgłębienie i wlewamy drożdże z mlekiem. Delikatnie mieszamy z częścią mąki, tworząc rozczyn. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na bok do wyrośnięcia na 15-20 minut. Do rozczynu dodajemy resztę cukru, nasionka laski wanilii, całe jajo, żółtko i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto (ręcznie bądź mikserem). Dodajemy rozpuszczone masło oraz otartą skórkę z połowy pomarańczy. Ciasto posypujemy odrobiną mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Z CIASTA FORMUJEMY WIENIEC
Po wyrośnięciu posypujemy ciasto mąką, układamy na blacie i rozwałkowujemy cienko do uzyskania dużego prostokąta. Rozsmarowujemy nadzienie na całej powierzchni ciasta, zwijamy w rulon, zaczynając od dłuższej strony, następnie przecinamy wzdłuż cały zwinięty wałek i skręcamy, formując wieniec. Uformowany wieniec przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięty wieniec smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 27-30 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4352,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
362,7 kcal
Tłuszcz
12,4 g
Węglowodany
58,2 g
Błonnik
7,3 g
Białko
7,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe lody waniliowo-truskawkowe
Ukochany deser najmłodszych – lody! Przygotuj je w domu w dwóch smakach – truskawkowym i waniliowym!

Frittata z boczkiem i młodą kapustą
Pełna posmaku wędzonki frittata z młodą kapustą, przygotowana na jednej patelni i zapiekana w piekarniku. Podana z nowalijkami będzie nie tylko pyszna, ale też wiosenna i świeża.

Pistacjowe parfait na carpaccio z truskawek
Aksamitne pistacjowe parfait na delikatnym carpaccio z truskawek to przepyszny deser pełen elegancji i świeżych smaków. Idealny na wyjątkowe okazje, takie jak Wielkanoc!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sałatka z białą fasolą
Biała fasola to pełne witamin i wartości odżywczych warzywo. Wystarczy odrobina dodatków, by stworzyć pyszną i lekką sałatkę.

Miodowe sezamki ze słonecznikiem
Niemal wszystkie ulubione słodkości, możesz przygotować w domu. Jeśli uwielbiasz miodowe sezamki – spróbuj tych z przepisu Pawła Małeckiego.

Ciasto borówkowo-brzoskwiniowe
Szukasz przepisu na owocowe ciasto? Przygotuj to puszyste z dodatkiem wanilii, borówek i brzoskwiń!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ragoût z kurczaka z przyprawami po meksykańsku
Mięso duszone w aromatycznym sosie, podane z kawałkami tortilli. Francuska potrawa w pikantnej odsłonie inspirowanej kuchnią meksykańską!

Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
Doskonały, orzeźwiający sos pomarańczowy z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu bądź jako forma potrawki.

Tarta szpinakowo-borówkowa
Niezwykłe połączenie szpinaku i borówek! Spróbuj nietypowego zielonego ciasta z owocami!