zywieniesportowcow.pl

Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego • przepis • składniki • przygotowanie

Efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas niejednej imprezy. Sprawdź, jak przystępne mogą być przepisy inspirowane kuchnią francuską!

Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego

Efektowne i niezwykle proste w przygotowaniu przekąski, które świetnie sprawdzą się podczas niejednej imprezy. Sprawdź, jak przystępne mogą być przepisy inspirowane kuchnią francuską!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

Ajwar - 1 łyżka
kawior z taszy - 1 łyżka
kiełki rzodkiewki - 1 łyżka
krewetki - 1 łyżka
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
chrzan tarty - 1 łyżka
jogurt grecki - 2 łyżki
serek śmietankowy - 300 g
ciasto francuskie - 500 g
jajko - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.WYCINAMY CIASTO FRANCUSKIE:
W miseczce bełtamy jedno jajko. Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy z niego koła o średnicy ok. 6 cm. W ¾ wyciętych kół wycinamy także mniejsze krążki tak, aby powstały swego rodzaju pierścienie.
2.SKŁADAMY CIASTKA:
Na blaszkę wykładamy koła z ciasta francuskiego. Każde koło smarujemy jajkiem, umieszczamy na nim pierścień z ciasta i smarujemy jajkiem. Czynność powtarzamy jeszcze 2-3 razy, aż wykorzystamy wszystkie koła.
3.PIECZEMY CIASTKA:
Na blachę wykładamy także kółka z ciasta francuskiego, które powstały podczas wycinania pierścieni. Całość pieczemy ok. 15-20 minut, aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zarumieni. Tak przygotowane ciastka studzimy.
4.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
W misce umieszczamy serek śmietankowy, jogurt grecki i chrzan. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej aż do dokładnego połączenia się składników. Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego.
5.PODAJEMY VOL-AU-VENT:
Wystudzone ciastka wypełniamy farszem. Zależnie od preferencji ozdabiamy je składnikami w kombinacji:
Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYCINAMY CIASTO FRANCUSKIE

W miseczce bełtamy jedno jajko. Ciasto francuskie rozwijamy i wykrawamy z niego koła o średnicy ok. 6 cm. W ¾ wyciętych kół wycinamy także mniejsze krążki tak, aby powstały swego rodzaju pierścienie.

2

SKŁADAMY CIASTKA

Na blaszkę wykładamy koła z ciasta francuskiego. Każde koło smarujemy jajkiem, umieszczamy na nim pierścień z ciasta i smarujemy jajkiem. Czynność powtarzamy jeszcze 2-3 razy, aż wykorzystamy wszystkie koła.

3

PIECZEMY CIASTKA

Na blachę wykładamy także kółka z ciasta francuskiego, które powstały podczas wycinania pierścieni. Całość pieczemy ok. 15-20 minut, aż ciasto wyrośnie i delikatnie się zarumieni. Tak przygotowane ciastka studzimy.

4

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

W misce umieszczamy serek śmietankowy, jogurt grecki i chrzan. Całość dokładnie mieszamy za pomocą rózgi kuchennej aż do dokładnego połączenia się składników. Gotowy farsz przekładamy do rękawa cukierniczego.

5

PODAJEMY VOL-AU-VENT

Wystudzone ciastka wypełniamy farszem. Zależnie od preferencji ozdabiamy je składnikami w kombinacji:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3095,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

515,9 kcal

🥑

Tłuszcz

38 g

🌾

Węglowodany

31,8 g

🥬

Błonnik

0 g

💪

Białko

9,2 g

Podobne przepisy

Vol-au-vent z nadzieniem z serka śmietankowego - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl