zywieniesportowcow.pl

Trifle makaronikowe • przepis • składniki • przygotowanie

Trifle makaronikowe to deser, który naprawdę zaskakuje! Sprawdź, jak łatwo go przygotować, a potem odtwórz w swojej kuchni i spróbuj tego połączenia smaków.

Trifle makaronikowe

Trifle makaronikowe to deser, który naprawdę zaskakuje! Sprawdź, jak łatwo go przygotować, a potem odtwórz w swojej kuchni i spróbuj tego połączenia smaków.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

śmietanka kremówka 30% - 400 ml
ser mascarpone - 200 g
cukier puder - 80 g
ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka
malina - 65 g
truskawka - 65 g
mango - 65 g
cukier - 2 łyżki
cytryna - 1 szt.
mięta świeża - 8 liści
makaroniki - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY OWOCE:
Mango kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niego maliny i truskawki. Owoce skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i oprószamy cukrem. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby wchłonęły sok i nabrały słodyczy.
2.PRZYGOTOWUJEMY KREM:
W dużej misce ubijamy śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Gotowy krem powinien być gładki i dość gęsty.
3.SKŁADAMY DESERY:
W szklankach lub pucharkach układamy kolejno pokruszone makaroniki, owoce i krem. Powtarzamy te czynności, aż naczynia będą pełne.
4.DEKORUJEMY I SCHŁADZAMY DESERY:
Każdą porcję dekorujemy listkami świeżej mięty i dodatkowym makaronikiem. Następnie przekładamy je do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziły. Trifle podajemy dobrze schłodzone.
Trifle makaronikowe

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY OWOCE

Mango kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy do niego maliny i truskawki. Owoce skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny i oprószamy cukrem. Składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut, aby wchłonęły sok i nabrały słodyczy.

2

PRZYGOTOWUJEMY KREM

W dużej misce ubijamy śmietankę z mascarpone, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Gotowy krem powinien być gładki i dość gęsty.

3

SKŁADAMY DESERY

W szklankach lub pucharkach układamy kolejno pokruszone makaroniki, owoce i krem. Powtarzamy te czynności, aż naczynia będą pełne.

4

DEKORUJEMY I SCHŁADZAMY DESERY

Każdą porcję dekorujemy listkami świeżej mięty i dodatkowym makaronikiem. Następnie przekładamy je do lodówki na min. 1 godzinę, aby się schłodziły. Trifle podajemy dobrze schłodzone.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3323,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

830,8 kcal

🥑

Tłuszcz

52,3 g

🌾

Węglowodany

80,9 g

🥬

Błonnik

2,6 g

💪

Białko

5,3 g

Podobne przepisy

Trifle makaronikowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl