zywieniesportowcow.pl

Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado • przepis • składniki • przygotowanie

Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado – szybki sposób na pyszne danie!

Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado

Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado – szybki sposób na pyszne danie!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

awokado - 1 szt.
bulion warzywny - 100 ml
miód - 1 łyżeczka
kolendra mielona - 2 łyżeczki
olej - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 80 g
kolendra świeża - 45 g
limonka - 1 szt.
polędwica wieprzowa - 400 g
ząbek czosnku - 2 szt.
jabłko czerwone - 1 szt.
tortilla - 4 szt.

Instrukcje przygotowania

1.DUSIMY POLĘDWICĘ:
Limonkę sparzamy, skórkę drobno ścieramy na tarce i wyciskamy sok z połowy owocu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze skórką z limonki i mieloną kolendrą. Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Lekko solimy. Nacieramy marynatą i pozostawiamy na ok. 30 minut. Mięso mocno obsmażamy na gorącym oleju z obu stron przez ok. 5 minut. Dolewamy bulion i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w cienkie plasterki.
2.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z AWOKADO:
Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Awokado obieramy, miąższ oddzielamy od pestki i również kroimy w kostkę. Oba składniki mieszamy z sokiem z limonki. Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy do sałaty i doprawiamy solą i miodem.
3.ZWIJAMY TORTILLE:
Tortille krótko podgrzewamy na suchej patelni, aż staną się miękkie. Smarujemy odrobiną kwaśnej śmietany, rozkładamy na nich sałatkę z awokado i plastry polędwicy i zwijamy. Kroimy ukośnie na pół i podajemy natychmiast.
Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DUSIMY POLĘDWICĘ

Limonkę sparzamy, skórkę drobno ścieramy na tarce i wyciskamy sok z połowy owocu. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Mieszamy ze skórką z limonki i mieloną kolendrą. Polędwicę wieprzową myjemy, osuszamy, oczyszczamy. Lekko solimy. Nacieramy marynatą i pozostawiamy na ok. 30 minut. Mięso mocno obsmażamy na gorącym oleju z obu stron przez ok. 5 minut. Dolewamy bulion i smażymy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20 minut. Wyjmujemy, studzimy i kroimy w cienkie plasterki.

2

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ Z AWOKADO

Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Awokado obieramy, miąższ oddzielamy od pestki i również kroimy w kostkę. Oba składniki mieszamy z sokiem z limonki. Kolendrę myjemy, osuszamy i siekamy. Dodajemy do sałaty i doprawiamy solą i miodem.

3

ZWIJAMY TORTILLE

Tortille krótko podgrzewamy na suchej patelni, aż staną się miękkie. Smarujemy odrobiną kwaśnej śmietany, rozkładamy na nich sałatkę z awokado i plastry polędwicy i zwijamy. Kroimy ukośnie na pół i podajemy natychmiast.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1810,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

452,7 kcal

🥑

Tłuszcz

25,1 g

🌾

Węglowodany

33,3 g

🥬

Błonnik

26,2 g

💪

Białko

26,2 g

Podobne przepisy

Tortille z polędwicą wieprzową i sałatką z awokado - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl