Tortilla smażona z rozgniecionym falafelem • przepis • składniki • przygotowanie
Szybki wege obiad lub przekąska na imprezę? To sycące danie inspirowane kuchnią bliskowschodnią stanie się częścią Waszego jadłospisu.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FALAFEL
Mieszamy ciecierzycę wraz z solą. Dodajemy natkę pietruszki, kolendrę, obraną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, kmin i czarny pieprz. Całość miksujemy, aż mieszanka zamieni się w gęstą pastę.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
W misce mieszamy ze sobą pastę tahini, sok z cytryny, wyciśnięty przez praskę czosnek, jogurt oraz sól.
PRZYGOTOWUJEMY DANIE
Na dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy łyżkę oliwy. Wykładamy na nią równomiernie 1/3 masy na falafele. Przykrywamy masę tortillą i smażymy przez około 5 minut na średnim ogniu. Ostrożnie przewracamy na drugą stronę i przez chwilę podpiekamy tortillę.
PODAJEMY DANIE
Podsmażone placki z falafelem przekładamy na talerz. Każdy placek polewamy przygotowanym sosem, dodajemy pokrojone ogórki oraz talarki czerwonej cebuli. Całość posypujemy czarnuszką, chili i skrapiamy oliwą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3648,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1216,3 kcal
Tłuszcz
86,9 g
Węglowodany
85,3 g
Błonnik
13,6 g
Białko
26 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.

Wieniec bezowy à la pavlova z kremem korzennym
Pyszny i idealnie słodki, świąteczny wieniec bezowy z dodatkiem kremu korzennego i świeżych owoców żurawiny. Świetnie sprawdzi się jako alternatywny deser na święta!

Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
Pyszna propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej, a jednocześnie pasjonatów lekkiego jedzenia – kolorowa sałatka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Bagietka z francuskim serem i wołowiną
Chrupiąca bagietka z domowym pesto z pietruszki, kawałkami polędwicy wołowej i delikatnym francuskim serem crémeux de Normandie. Skuś się na to pyszne danie i spróbuj nowego sposobu na zapiekankę.

Grillowany jeleń z pieczarkami i ziemniakami
Co wrzucić na ruszt? Zamiast tego, co zwykle, warto odkryć nowe smaki! Zrób grilla na dziko i wrzuć na ruszt mięso z jelenia z pieczarkami i ziemniakami!

Kanapka paryżanka
Delikatny rogalik, twaróg, odrobina konfitury i listki mięty – pyszny pomysł na francuskie śniadanie w pięć minut!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Smażona minisałata rzymska
Smażona minisałata rzymska z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie jogurtu greckiego i prażonej, lekko ostrej ciecierzycy. Wypróbuj ten pyszny przepis na szybki wegetariański obiad!

Pomidorowe kluski ziemniaczane z chorizo
Przygotuj domowe pomidorowe kluski ziemniaczane, którym charakteru dodadzą chorizo, papryczka chili i szczypiorek. Koniecznie sprawdź, jak smakują!

Poncz różany z truskawkami
Wykorzystaj sezon na truskawki i przyrządzaj z nich nie tylko desery, ale także napoje! Spróbuj różanego ponczu z szampanem i winem!