zywieniesportowcow.pl

Tort czekoladowo-orzechowy • przepis • składniki • przygotowanie

Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!

Tort czekoladowo-orzechowy

Oryginalny tort z pionowymi warstwami czekoladowego ciasta i gęstym orzechowym kremem. Robi wrażenie i smakuje wybornie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

kakao - 60 g
mąka ziemniaczana - 20 g
mąka pszenna - 100 g
cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
rum - 25 ml
jajko - 2 szt.
cukier - 60 g
masło orzechowe - 250 g
masło - 400 g
woda - 30 ml
żelatyna - 10 g
czekolada deserowa - 50 g
orzech włoski - 70 g
patyczki czekoladowe - 30 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE WSZYSTKIE ORZECHY:
drobno siekamy.
2.JAJA Z CUKREM:
ubijamy w mikserze na puszystą pianę.
3.NASTĘPNIE DODAJEMY PRZESIANE:
kakao, mąkę i mączkę ziemniaczaną.
4.CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIESZAMY,:
tak by nie zbić masy.
5.PRZYGOTOWANĄ MASĘ DZIELIMY:
na dwie części.
6.KAŻDĄ CZĘŚĆ ROZSMAROWUJEMY:
na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i posypujemy wcześniej posiekanymi orzechami włoskimi.
7.BLACHY Z CIASTEM:
wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-185°C (termoobieg) na 10-12 minut, następnie odstawiamy do ostygnięcia i ściągamy z rolad papier pergaminowy.
8.PONCZ DO NASĄCZENIA:
Wodę, cukier i cukier wanilinowy łączymy i zagotowujemy.
9.NASTĘPNIE DO WYSTUDZONEGO:
ponczu dodajemy rum.
10.KREM MASŁO DOBRZE:
napowietrzamy w mikserze.
11.ŻELATYNĘ MOCZYMY W:
wodzie.
12.W METALOWEJ MISCE:
ubijamy na parze 2 jaja z cukrem.
13.GDY JAJA SIĘ:
dobrze ubiją, dodajemy namoczoną żelatynę, jeszcze chwilę ubijamy na parze, następnie zdejmujemy miskę znad pary i nadal mieszamy.
14.W MIKSERZE, W:
którym napowietrzaliśmy masło, zmniejszamy obroty i bardzo powoli dodajemy jaja ubite z cukrem na parze.
15.SŁOICZEK Z KREMEM:
orzechowym wkładamy na chwilę do kuchenki mikrofalowej (aby miał bardziej płynną konsystencję i łatwiej było go dodać do kremu), następnie dodajemy krem orzechowy do ubijających się składników.
16.WYŁĄCZAMY MIKSER, CAŁOŚĆ:
mieszamy dokładnie za pomocą łopatki.
17.Z JEDNEJ ROLADY:
wycinamy krążki o średnicy 20-22 cm i nasączamy ponczem (dolny krążek, który będzie spełniał funkcję spodu, nasączamy delikatniej).
18.DOLNY KRĄŻEK SMARUJEMY:
kremem.
19.Z DRUGIEJ ROLADY:
odcinamy przesuszone boki, następnie nasączamy je ponczem i tniemy w paski o szerokości 3-4 cm i rozsmarowujemy na nich krem.
20.PIERWSZY PASEK BISZKOPTU:
zwijamy w ślimaka i układamy go na dolnym krążku ciasta.
21.KOLEJNE PASKI BISZKOPTU:
owijamy dookoła pierwszego ślimaka.
22.KREM ROZSMAROWUJEMY NA:
wierzchniej części tortu.
23.NA SAM KONIEC:
na górze układamy drugi krążek.
24.CAŁOŚĆ POKRYWAMY:
kremem.
25.TAK PRZYGOTOWANY TORT:
wkładamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.
26.PO WYJĘCIU TORTU:
z lodówki ponownie smarujemy go kremem i wyrównujemy.
27.BOKI TORTU DELIKATNIE:
obsypujemy posiekanymi orzechami.
28.POZOSTAŁĄ ILOŚĆ KREMU:
przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch tortu.
29.NA TORCIE UKŁADAMY:
kostki czekolady i orzechy włoskie oraz czekoladowe patyczki.
Tort czekoladowo-orzechowy

Czas przygotowania

90 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE WSZYSTKIE ORZECHY

drobno siekamy.

2

JAJA Z CUKREM

ubijamy w mikserze na puszystą pianę.

3

NASTĘPNIE DODAJEMY PRZESIANE

kakao, mąkę i mączkę ziemniaczaną.

4

CAŁOŚĆ DELIKATNIE MIESZAMY,

tak by nie zbić masy.

5

PRZYGOTOWANĄ MASĘ DZIELIMY

na dwie części.

6

KAŻDĄ CZĘŚĆ ROZSMAROWUJEMY

na blasze do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym i posypujemy wcześniej posiekanymi orzechami włoskimi.

7

BLACHY Z CIASTEM

wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-185°C (termoobieg) na 10-12 minut, następnie odstawiamy do ostygnięcia i ściągamy z rolad papier pergaminowy.

8

PONCZ DO NASĄCZENIA

Wodę, cukier i cukier wanilinowy łączymy i zagotowujemy.

9

NASTĘPNIE DO WYSTUDZONEGO

ponczu dodajemy rum.

10

KREM MASŁO DOBRZE

napowietrzamy w mikserze.

11

ŻELATYNĘ MOCZYMY W

wodzie.

12

W METALOWEJ MISCE

ubijamy na parze 2 jaja z cukrem.

13

GDY JAJA SIĘ

dobrze ubiją, dodajemy namoczoną żelatynę, jeszcze chwilę ubijamy na parze, następnie zdejmujemy miskę znad pary i nadal mieszamy.

14

W MIKSERZE, W

którym napowietrzaliśmy masło, zmniejszamy obroty i bardzo powoli dodajemy jaja ubite z cukrem na parze.

15

SŁOICZEK Z KREMEM

orzechowym wkładamy na chwilę do kuchenki mikrofalowej (aby miał bardziej płynną konsystencję i łatwiej było go dodać do kremu), następnie dodajemy krem orzechowy do ubijających się składników.

16

WYŁĄCZAMY MIKSER, CAŁOŚĆ

mieszamy dokładnie za pomocą łopatki.

17

Z JEDNEJ ROLADY

wycinamy krążki o średnicy 20-22 cm i nasączamy ponczem (dolny krążek, który będzie spełniał funkcję spodu, nasączamy delikatniej).

18

DOLNY KRĄŻEK SMARUJEMY

kremem.

19

Z DRUGIEJ ROLADY

odcinamy przesuszone boki, następnie nasączamy je ponczem i tniemy w paski o szerokości 3-4 cm i rozsmarowujemy na nich krem.

20

PIERWSZY PASEK BISZKOPTU

zwijamy w ślimaka i układamy go na dolnym krążku ciasta.

21

KOLEJNE PASKI BISZKOPTU

owijamy dookoła pierwszego ślimaka.

22

KREM ROZSMAROWUJEMY NA

wierzchniej części tortu.

23

NA SAM KONIEC

na górze układamy drugi krążek.

24

CAŁOŚĆ POKRYWAMY

kremem.

25

TAK PRZYGOTOWANY TORT

wkładamy do lodówki na mniej więcej 20 minut.

26

PO WYJĘCIU TORTU

z lodówki ponownie smarujemy go kremem i wyrównujemy.

27

BOKI TORTU DELIKATNIE

obsypujemy posiekanymi orzechami.

28

POZOSTAŁĄ ILOŚĆ KREMU

przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy nim wierzch tortu.

29

NA TORCIE UKŁADAMY

kostki czekolady i orzechy włoskie oraz czekoladowe patyczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

8821 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

735,1 kcal

🥑

Tłuszcz

55,5 g

🌾

Węglowodany

37,7 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

20,2 g

Podobne przepisy

Tort czekoladowo-orzechowy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl