zywieniesportowcow.pl

Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem • przepis • składniki • przygotowanie

Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.

Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem

Sycące, szwedzkie klopsiki z pysznym, kremowym sosem śmietanowym – tym razem w wersji wegańskiej! Wykorzystaj ten prosty przepis, by przygotować obiad dla całej rodziny.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

bulion warzywny - 375 ml
mąka pszenna - 3 łyżki
śmietana 30% - 200 g
bułka tarta - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
siemię lniane, mielone - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
ziele angielskie - 2 szt.
napój roślinny - 2 łyżki
ząbek czosnku - 1 szt.
mięso mielone, wegańskie - 550 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieprz kolorowy - 1 szczypta
natka pietruszki - 10 g
ryż basmati - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ:
Wegańskie mięso mielone łączymy w misce z cebulą pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy siemię lniane, bułkę tartą, napój migdałowy i drobno posiekaną natkę pietruszki.Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w moździerzu zielem angielskim. Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.
2.FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI:
Z gotowej masy w zwilżonych wodą dłoniach formujemy okrągłe klopsiki. Klopsiki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru.
3.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU:
Na osobnej patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając, aż lekko się zarumieni.
4.PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Bazę sosu podlewamy małymi porcjami bulionu warzywnego, za każdym razem dokładnie mieszając, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Śmietanę zaprawiamy kilkoma łyżkami bazy sosu, mieszamy i przelewamy na patelnię.
5.GOTUJEMY RYŻ:
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Przepłukujemy wodą i odcedzamy na durszlaku.
6.ŁĄCZYMY KLOPSIKI Z SOSEM:
Usmażone klopsiki łączymy z gotowym sosem i podgrzewamy chwilę, aż smaki się połączą.
7.PODAJEMY KLOPSIKI:
Klopsiki podajemy z porcją ryżu. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem utartym w moździerzu i posiekaną natką pietruszki.
Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ

Wegańskie mięso mielone łączymy w misce z cebulą pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekanym czosnkiem. Dodajemy siemię lniane, bułkę tartą, napój migdałowy i drobno posiekaną natkę pietruszki.Doprawiamy solą, pieprzem i roztartym w moździerzu zielem angielskim. Całość dokładnie wyrabiamy do uzyskania jednolitej, plastycznej masy.

2

FORMUJEMY I SMAŻYMY KLOPSIKI

Z gotowej masy w zwilżonych wodą dłoniach formujemy okrągłe klopsiki. Klopsiki smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru.

3

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU

Na osobnej patelni na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i drobno posiekany czosnek. Dodajemy mąkę i prażymy, cały czas mieszając, aż lekko się zarumieni.

4

PRZYGOTOWUJEMY SOS

Bazę sosu podlewamy małymi porcjami bulionu warzywnego, za każdym razem dokładnie mieszając, by uzyskać gładką, jednolitą konsystencję. Śmietanę zaprawiamy kilkoma łyżkami bazy sosu, mieszamy i przelewamy na patelnię.

5

GOTUJEMY RYŻ

Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. Przepłukujemy wodą i odcedzamy na durszlaku.

6

ŁĄCZYMY KLOPSIKI Z SOSEM

Usmażone klopsiki łączymy z gotowym sosem i podgrzewamy chwilę, aż smaki się połączą.

7

PODAJEMY KLOPSIKI

Klopsiki podajemy z porcją ryżu. Z wierzchu oprószamy kolorowym pieprzem utartym w moździerzu i posiekaną natką pietruszki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3294,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

823,7 kcal

🥑

Tłuszcz

46,9 g

🌾

Węglowodany

66 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

14,6 g

Podobne przepisy

Szwedzkie klopsiki z mięsa wegańskiego z ryżem i sosem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl