Szakszuka z botwinki • przepis • składniki • przygotowanie
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY DYMKĘ I BOTWINKĘ
Na rozgrzane dno patelni wlewamy oliwę i podsmażamy na niej białą część dymki przez ok. 3 minuty, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy drobno posiekaną botwinkę – buraczki i liście. Całość smażymy na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną. Opcjonalnie można dodać sól.
DUSIMY CAŁOŚĆ Z JAJKAMI
W warzywach robimy 3 gniazdka (tyle, ile użyjemy jajek). Na spód każdego dajemy (opcjonalnie) odrobinę oliwy i umieszczamy w nich rozbite jajka. Posypujemy fetą. Przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy do momentu, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Zdejmujemy z ognia, oprószamy zieloną częścią dymki i podajemy z chlebem
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
541,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
180,5 kcal
Tłuszcz
11,1 g
Węglowodany
9,5 g
Błonnik
12,8 g
Białko
12,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z pieczonych warzyw i halloumi
Pieczona sałatka pełna warzyw i przepysznych greckich serów to idealny pomysł na posiłek dla każdego. Skuś się na ten przepis, który w całości przygotujesz w airfryerze i dodaj swojej diecie warzyw!

Łosoś z salsą z truskawek
Niebanalne połączenie pieczonych kawałków łososia w miodowej glazurze z kolorową sałatką owocową i kawałkami sera.

Jogurt z miodem i sałatką z moreli
Z jogurtu również możesz przygotować słodki deser! W połączeniu z owocami, bakaliami i miodem smakuje doskonale!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Amelki. Placuszki serowe z borówkami
Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!

Carpaccio z kalarepy
Ponoć ma się po niej krzepę, czyli siłę! Chętnych, by to sprawdzić, zachęcamy jeszcze jedną cechą kalarepy: jako składnik carpaccio jest wyjątkowo smaczna!

Zupa szpinakowa z fetą
Pyszne danie dla fanów szpinaku – kremowa zupa o pięknej soczystej barwie, doprawiona serem feta oraz szczypiorkiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kawowe babeczki z kubka
Nie masz piekarnika? Nie martw się! Z superprzepisem Pawła Małeckiego upieczesz pyszne babeczki w… kuchence mikrofalowej. Sprawdź, jakie to proste!

Rabarbarowy kisiel na bazie napoju żniwnego
Orzeźwiający napój żniwny może być świetną bazą do przygotowania domowego kisielu! Wykorzystaj przepis Pawła i ciesz się smakiem lekkiego, kojarzącego się z latem deseru z truskawkami.

Pascha
Pascha, czyli tradycyjna potrawa wielkanocna przygotowywana z mleka, z dodatkiem bakalii. Chociaż ze względu na długi czas chłodzenia wymaga sporo cierpliwości, naprawdę warto ją przygotować!