zywieniesportowcow.pl

Korzenne pancakes • przepis • składniki • przygotowanie

Puszyste i pyszne pancakes z wykorzystaniem przyprawy do piernika. Trudno wyobrazić sobie lepsze słodkie śniadanie w jesienny lub zimowy poranek.

Korzenne pancakes

Puszyste i pyszne pancakes z wykorzystaniem przyprawy do piernika. Trudno wyobrazić sobie lepsze słodkie śniadanie w jesienny lub zimowy poranek.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 0,25 niepełna szklanka
mąka pszenna - 3 niepełna szklanka
proszek do pieczenia - 2 łyżki
przyprawa do piernika - 1 łyżka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sól - 1 łyżeczka
jajko - 1 szt.
mix ziaren - 1 niepełna szklanka
mleko - 1 niepełna szklanka
olej rzepakowy - 1 łyżka
masło - 1 łyżka
syrop klonowy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.TWORZYMY MIKS SUCHYCH SKŁADNIKÓW:
Wszystkie składniki przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy. Miks przesypujemy do szklanego słoika.
2.PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KORZENNE PANCAKES:
Masło roztapiamy i odrobinę studzimy. W misce łączymy 1 szklankę suchej mieszanki, mleko, jajko i masło.
3.SMAŻYMY PANCAKES:
Patelnię smarujemy olejem i nagrzewamy. Na patelnię wylewamy ciasto tak, aby powstały 2-3 pancakes. Smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor.
4.PODAJEMY PANCAKES:
Na talerz nakładamy 3-4 pancakes i podajemy je z kawałkiem masła i syropem klonowym do smaku.
Korzenne pancakes

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

TWORZYMY MIKS SUCHYCH SKŁADNIKÓW

Wszystkie składniki przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy. Miks przesypujemy do szklanego słoika.

2

PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KORZENNE PANCAKES

Masło roztapiamy i odrobinę studzimy. W misce łączymy 1 szklankę suchej mieszanki, mleko, jajko i masło.

3

SMAŻYMY PANCAKES

Patelnię smarujemy olejem i nagrzewamy. Na patelnię wylewamy ciasto tak, aby powstały 2-3 pancakes. Smażymy je na średnim ogniu na złoty kolor.

4

PODAJEMY PANCAKES

Na talerz nakładamy 3-4 pancakes i podajemy je z kawałkiem masła i syropem klonowym do smaku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3921,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1960,6 kcal

🥑

Tłuszcz

74,7 g

🌾

Węglowodany

257,8 g

🥬

Błonnik

6,3 g

💪

Białko

63,6 g

Podobne przepisy

Korzenne pancakes - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl