zywieniesportowcow.pl

Sycące muffinki z kukurydzą i szynką • przepis • składniki • przygotowanie

Wytrawne babeczki podawane na zimno lub na ciepło. Zdrowy przysmak, który Twoje dziecko może mieć zawsze pod ręką!

Sycące muffinki z kukurydzą i szynką

Wytrawne babeczki podawane na zimno lub na ciepło. Zdrowy przysmak, który Twoje dziecko może mieć zawsze pod ręką!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
cebula dymka - 4 szt.
kukurydza konserwowa - 285 g
maślanka - 250 ml
mąka pszenna - 300 g
olej rzepakowy - 75 ml
papryka mielona ostra - 0,25 łyżeczki
proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
szynka gotowana - 150 g
ser ementaler - 200 g
masło - 15 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY:
do temperatury 200°C.
2.KUKURYDZĘ OSĄCZAMY NA:
sicie.
3.PLASTRY SZYNKI UKŁADAMY:
jeden na drugim i kroimy w kostkę.
4.DYMKI OCZYSZCZAMY I:
kroimy w cienkie krążki.
5.PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI MIESZAMY:
w misce z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, papryką w proszku i 125 g emmentalera.
6.JAJKA ROZTRZEPUJEMY Z:
maślanką i olejem rzepakowym.
7.DODAJEMY DO MIESZANINY:
i mieszamy krótko łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.
8.ZAGŁĘBIENIA BLACHY NA:
muffiny smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem.
9.POSYPUJEMY POZOSTAŁYM:
emmentalerem.
10.MUFFINY PIECZEMY W:
nagrzanym piekarniku mniej więcej przez 35 minut na złotożółty kolor.
11.POZOSTAWIAMY NA CHWILĘ:
do ostygnięcia i podajemy lekko ciepłe.
Sycące muffinki z kukurydzą i szynką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY

do temperatury 200°C.

2

KUKURYDZĘ OSĄCZAMY NA

sicie.

3

PLASTRY SZYNKI UKŁADAMY

jeden na drugim i kroimy w kostkę.

4

DYMKI OCZYSZCZAMY I

kroimy w cienkie krążki.

5

PRZYGOTOWANE SKŁADNIKI MIESZAMY

w misce z mąką, proszkiem do pieczenia, solą, papryką w proszku i 125 g emmentalera.

6

JAJKA ROZTRZEPUJEMY Z

maślanką i olejem rzepakowym.

7

DODAJEMY DO MIESZANINY

i mieszamy krótko łyżką, aż wszystkie składniki się połączą.

8

ZAGŁĘBIENIA BLACHY NA

muffiny smarujemy tłuszczem i napełniamy ciastem.

9

POSYPUJEMY POZOSTAŁYM

emmentalerem.

10

MUFFINY PIECZEMY W

nagrzanym piekarniku mniej więcej przez 35 minut na złotożółty kolor.

11

POZOSTAWIAMY NA CHWILĘ

do ostygnięcia i podajemy lekko ciepłe.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3123,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

260,3 kcal

🥑

Tłuszcz

13,4 g

🌾

Węglowodany

23,5 g

🥬

Błonnik

11,9 g

💪

Białko

11,9 g

Podobne przepisy

Sycące muffinki z kukurydzą i szynką - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl