zywieniesportowcow.pl

Sos pieczarkowy • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszny i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy to idealny dodatek do ryb i dań mięsnych. Sprawdź, jak go przygotować.

Sos pieczarkowy

Pyszny i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy to idealny dodatek do ryb i dań mięsnych. Sprawdź, jak go przygotować.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 3 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
masło - 2 łyżki
mąka pszenna - 1 łyżeczka
pieczarka - 600 g
pieprz czarny - 2 szczypty
sól - 0,5 łyżeczki
tymianek suszony - 1 łyżeczka
śmietana 18% - 150 ml
natka pietruszki - 12 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE PIECZAREK I ZIÓŁ:
Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Zioła umyć i osuszyć. Szczypiorek drobno pokroić. Oberwać listki pozostałych ziół, włożyć je do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/5 sekund, przełożyć do innego naczynia. Oczyścić pojemnik.
2.DUSZENIE CEBULI I CZOSNKU:
Obrane cebule pokroić na ćwiartki, razem z obranym czosnkiem rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/7 sekund; łopatką zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika. Dodać masło. Dusić cebulę z czosnkiem (bez miarki), ustawiwszyprogram roast/2 minuty/60°C. Następnie dusić (bez miarki)roast/2 minuty/120°C. Dodać pieczarki i wszystko dusić (bez miarki), ustawiwszyreverse/15 minut/prędkość 1/100°C. Składniki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
3.PRZYGOTOWANIE SOSU:
Do składników w pojemniku dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i gotować sos (z zatkniętą miarką)reverse/2 minuty/prędkość 2/120°C. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Gotować (z zatkniętą miarką)reverse/3 minuty/prędkość 1/100°C. Sos przelać do miski i posypać szczypiorkiem.
Sos pieczarkowy

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE PIECZAREK I ZIÓŁ

Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Zioła umyć i osuszyć. Szczypiorek drobno pokroić. Oberwać listki pozostałych ziół, włożyć je do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/5 sekund, przełożyć do innego naczynia. Oczyścić pojemnik.

2

DUSZENIE CEBULI I CZOSNKU

Obrane cebule pokroić na ćwiartki, razem z obranym czosnkiem rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/7 sekund; łopatką zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika. Dodać masło. Dusić cebulę z czosnkiem (bez miarki), ustawiwszyprogram roast/2 minuty/60°C. Następnie dusić (bez miarki)roast/2 minuty/120°C. Dodać pieczarki i wszystko dusić (bez miarki), ustawiwszyreverse/15 minut/prędkość 1/100°C. Składniki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.

3

PRZYGOTOWANIE SOSU

Do składników w pojemniku dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i gotować sos (z zatkniętą miarką)reverse/2 minuty/prędkość 2/120°C. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Gotować (z zatkniętą miarką)reverse/3 minuty/prędkość 1/100°C. Sos przelać do miski i posypać szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

721,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

144,3 kcal

🥑

Tłuszcz

8,2 g

🌾

Węglowodany

15,8 g

🥬

Błonnik

4,8 g

💪

Białko

4,8 g

Podobne przepisy

Sos pieczarkowy - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl