zywieniesportowcow.pl

Smażona minisałata rzymska • przepis • składniki • przygotowanie

Smażona minisałata rzymska z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie jogurtu greckiego i prażonej, lekko ostrej ciecierzycy. Wypróbuj ten pyszny przepis na szybki wegetariański obiad!

Smażona minisałata rzymska

Smażona minisałata rzymska z dodatkiem aromatycznego sosu na bazie jogurtu greckiego i prażonej, lekko ostrej ciecierzycy. Wypróbuj ten pyszny przepis na szybki wegetariański obiad!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jogurt grecki - 200 g
papryka grillowana piquillo - 70 g
pistacje - 70 g
limonka - 0,5 szt.
miód - 2 łyżki
oliwa z oliwek - 3 łyżki
ciecierzyca konserwowa - 400 g
minisałata rzymska - 2 szt.
olej - 2 łyżki
papryczka chili czerwona - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 1 szt.
imbir świeży - 5 g
tymianek świeży - 1 gałązka
masło - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU:
Jogurt przekładamy do miski. Grillowaną paprykę bardzo drobno siekamy. Czosnek również siekamy, doprawiamy solą i rozcieramy nożem. Pistacje kruszymy ostrzem noża. Wszystkie składniki dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy.
2.DOPRAWIAMY SOS:
Sos doprawiamy listkami tymianku, skórką i sokiem z limonki, miodem i 1 łyżką oliwy. Całość ponownie mieszamy, polewamy pozostałymi 2 łyżkami oliwy i odkładamy.
3.PODSMAŻAMY CIECIERZYCĘ:
Na patelnię wylewamy 2 łyżki oleju, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, całe gałązki tymianku oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Całość podgrzewamy przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodajemy plasterki papryczki chili, ciecierzycę i masło. Ciecierzycę podsmażamy, aż będzie chrupiąca.
4.SMAŻYMY SAŁATĘ:
Z sałaty odkrawamy końcówki i przekrawamy główki wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim sałatę z jednej strony. Chili, czosnek i imbir kroimy w bardzo cienkie plasterki. Kiedy sałata się zarumieni z jednej strony, przewracamy ją, dodajemy masło, pokrojone pozostałe składniki i tymianek. Sałatę delikatnie podlewamy roztopionym masłem i zdejmujemy z ognia.
5.PODAJEMY DANIE:
Na talerze nakładamy sos, podsmażoną ciecierzycę i po dwie połówki sałaty. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażona minisałata rzymska

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ SOSU

Jogurt przekładamy do miski. Grillowaną paprykę bardzo drobno siekamy. Czosnek również siekamy, doprawiamy solą i rozcieramy nożem. Pistacje kruszymy ostrzem noża. Wszystkie składniki dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy.

2

DOPRAWIAMY SOS

Sos doprawiamy listkami tymianku, skórką i sokiem z limonki, miodem i 1 łyżką oliwy. Całość ponownie mieszamy, polewamy pozostałymi 2 łyżkami oliwy i odkładamy.

3

PODSMAŻAMY CIECIERZYCĘ

Na patelnię wylewamy 2 łyżki oleju, dodajemy czosnek pokrojony w plasterki, całe gałązki tymianku oraz odrobinę soli i pieprzu do smaku. Całość podgrzewamy przez chwilę, aż zacznie pachnieć. Następnie dodajemy plasterki papryczki chili, ciecierzycę i masło. Ciecierzycę podsmażamy, aż będzie chrupiąca.

4

SMAŻYMY SAŁATĘ

Z sałaty odkrawamy końcówki i przekrawamy główki wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim sałatę z jednej strony. Chili, czosnek i imbir kroimy w bardzo cienkie plasterki. Kiedy sałata się zarumieni z jednej strony, przewracamy ją, dodajemy masło, pokrojone pozostałe składniki i tymianek. Sałatę delikatnie podlewamy roztopionym masłem i zdejmujemy z ognia.

5

PODAJEMY DANIE

Na talerze nakładamy sos, podsmażoną ciecierzycę i po dwie połówki sałaty. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2353,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1176,6 kcal

🥑

Tłuszcz

80,4 g

🌾

Węglowodany

86 g

🥬

Błonnik

21,7 g

💪

Białko

35,4 g

Podobne przepisy

Smażona minisałata rzymska - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl