zywieniesportowcow.pl

Sernik mango z białą czekoladą • przepis • składniki • przygotowanie

Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.

Sernik mango z białą czekoladą

Tradycyjne ciasto w nietypowym wydaniu! Dojrzałe mango nadaje mu egzotycznego smaku, a całość wzbogaca biała czekolada.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

czekolada biała - 200 g
jajko - 4 szt.
cukier trzcinowy - 20 g
cukier wanilinowy - 1 paczka
masło - 60 g
śmietana 30% - 200 ml
twaróg sernikowy mielony - 500 g
mango - 2 szt.
mięta świeża - 2 g
sok z cytryny - 50 ml
żelatyna - 1 łyżeczka
herbatniki - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŻELATYNĘ:
namocz w soku wyciśniętym z cytryny i odstaw do napęcznienia.
2.SPÓD TORTOWNICĘ O:
średnicy 21 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy 20 g pokruszonych herbatników. 100 G POKRUSZONYCH: herbatników mieszamy z roztopionym masłem oraz z cukrem trzcinowym.
3.CIASTKA ROZKŁADAMY RÓWNOMIERNIE:
na dnie tortownicy i mocno dociskamy.
4.PIECZEMY 10-12 MINUT:
w temp.
5.
160°C, STUDZIMY.
6.MASA SEROWA TWARÓG:
mieszamy z żółtkami.
7.ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY I:
zalewamy nią 150 g pokruszonej na mniejsze kawałki czekolady.
8.CHWILĘ CZEKAMY, MIESZAMY:
do całkowitego rozpuszczenia.
9.DODAJEMY CUKIER TRZCINOWY,:
cukier wanilinowy oraz rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. STUDZIMY. DODAJEMY MASĘ DO: twarogu. ŻÓŁTKA JAJ ODDZIELAMY: od białek.
10.BIAŁKA UBIJAMY NA:
sztywną pianę i dodajemy do twarogu z czekoladą. MIESZAMY.
11.GOTOWĄ MASĘ WYLEWAMY:
na ciasteczkowy spód i pieczemy 60-65 minut w temp. 140°C.
12.PRZEZ OSTATNIE 5:
minut sernik pieczemy w temp. 160°C.
13.NIE NALEŻY WYJMOWAĆ:
sernika od razu z piekarnika.
14.STUDZIMY PRZY UCHYLONYCH:
drzwiczkach piekarnika.
15.OWOCE MANGO MYJEMY,:
obiertamy, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę o grubości 1 x 1 cm.
16.PRZEKŁADAMY NA PATELNIĘ:
i podgrzewamy na średnim ogniu.
17.GDY OWOC ZACZNIE:
się rozpadać, a sok odparuje, dodajemy żelatynę namoczoną w soku z cytryny i mieszamy.
18.DOPROWADZAMY DO ZAGOTOWANIA,:
zdejmujemy z ognia, studzimy.
19.WYSTUDZONY SERNIK WYJMUJEMY:
z tortownicy.
20.NA WIERZCH SERNIKA:
przekładamy mango i dekorujemy ciasto pozostałymi, schłodzonymi kostkami czekolady oraz listkami mięty (lub, opcjonalnie, melisy)
Sernik mango z białą czekoladą

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŻELATYNĘ

namocz w soku wyciśniętym z cytryny i odstaw do napęcznienia.

2

SPÓD TORTOWNICĘ O

średnicy 21 cm smarujemy roztopionym masłem i posypujemy 20 g pokruszonych herbatników. 100 G POKRUSZONYCH: herbatników mieszamy z roztopionym masłem oraz z cukrem trzcinowym.

3

CIASTKA ROZKŁADAMY RÓWNOMIERNIE

na dnie tortownicy i mocno dociskamy.

4

PIECZEMY 10-12 MINUT

w temp.

5

160°C, STUDZIMY.

6

MASA SEROWA TWARÓG

mieszamy z żółtkami.

7

ŚMIETANKĘ ZAGOTOWUJEMY I

zalewamy nią 150 g pokruszonej na mniejsze kawałki czekolady.

8

CHWILĘ CZEKAMY, MIESZAMY

do całkowitego rozpuszczenia.

9

DODAJEMY CUKIER TRZCINOWY,

cukier wanilinowy oraz rozpuszczone masło, dokładnie mieszamy. STUDZIMY. DODAJEMY MASĘ DO: twarogu. ŻÓŁTKA JAJ ODDZIELAMY: od białek.

10

BIAŁKA UBIJAMY NA

sztywną pianę i dodajemy do twarogu z czekoladą. MIESZAMY.

11

GOTOWĄ MASĘ WYLEWAMY

na ciasteczkowy spód i pieczemy 60-65 minut w temp. 140°C.

12

PRZEZ OSTATNIE 5

minut sernik pieczemy w temp. 160°C.

13

NIE NALEŻY WYJMOWAĆ

sernika od razu z piekarnika.

14

STUDZIMY PRZY UCHYLONYCH

drzwiczkach piekarnika.

15

OWOCE MANGO MYJEMY,

obiertamy, pozbawiamy pestki i kroimy w kostkę o grubości 1 x 1 cm.

16

PRZEKŁADAMY NA PATELNIĘ

i podgrzewamy na średnim ogniu.

17

GDY OWOC ZACZNIE

się rozpadać, a sok odparuje, dodajemy żelatynę namoczoną w soku z cytryny i mieszamy.

18

DOPROWADZAMY DO ZAGOTOWANIA,

zdejmujemy z ognia, studzimy.

19

WYSTUDZONY SERNIK WYJMUJEMY

z tortownicy.

20

NA WIERZCH SERNIKA

przekładamy mango i dekorujemy ciasto pozostałymi, schłodzonymi kostkami czekolady oraz listkami mięty (lub, opcjonalnie, melisy)

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4254,0 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

354,5 kcal

🥑

Tłuszcz

20,0 g

🌾

Węglowodany

35,3 g

🥬

Błonnik

10,0 g

💪

Białko

10,0 g

Podobne przepisy

Sernik mango z białą czekoladą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl