zywieniesportowcow.pl

Sernik królewski — przepis na sernik z kakaowym spodem • przepis • składniki • przygotowanie

Sernik królewski to prawdziwie wykwintne ciasto, które nie bez powodu zdobyło uznanie w wielu polskich domach. Charakteryzuje się delikatnym, aksamitnym wnętrzem z twarogu, otulonym kruchym, kakaowym ciastem. Jest idealnym wyborem na wyjątkowe okazje. Zrób go razem z nami!

Sernik królewski — przepis na sernik z kakaowym spodem

Sernik królewski to prawdziwie wykwintne ciasto, które nie bez powodu zdobyło uznanie w wielu polskich domach. Charakteryzuje się delikatnym, aksamitnym wnętrzem z twarogu, otulonym kruchym, kakaowym ciastem. Jest idealnym wyborem na wyjątkowe okazje. Zrób go razem z nami!

Czas przygotowania
715 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

mąka pszenna - 350 g
proszek do pieczenia - 2 płaska łyżeczka
kakao - 4 płaska łyżeczka
twaróg sernikowy mielony - 1 kg
jajko - 5 szt.
cukier - 130 g
masło - 100 g
budyń waniliowy - 40 g
cytryna - 0,5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI:
Do miski wsypujemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy.
2.DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI:
Masło kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Wsypujemy do niej także cukier. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do ciasta, a białka przelewamy do kubka i odstawiamy do lodówki (możemy ich użyć do innych wypieków).
3.MIKSUJEMY SKŁADNIKI:
Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Można też wyrobić ciasto dłońmi. Gdy zrobi się lepkie, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
4.WYCIĄGAMY CIASTO Z LODÓWKI:
Ciasto dzielimy na dwie części - jedną ponownie owijamy w folię i wkładamy do lodówki, a drugą zostawiamy na blacie.
5.PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY:
Wykładamy formę papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na dwa-trzy prostokąty. Ciastem wykładamy dno formy i wyrównujemy je, wgniatając delikatnie w formę. Ciasto powinno ściśle przylegać, włącznie z brzegami. Można delikatnie wysmarować formę masłem przed wyłożeniem ją papierem, aby lepiej przylegał do jej ścianek i dna. Formę odkładamy na bok.
6.MIKSUJEMY JAJA Z CUKREM:
Miskę od ciasta myjemy i osuszamy. Wbijamy do niej jajka i dodajemy cukier. Całość miksujemy mikserem, używając do tego trzepaczki. Ubijamy wszystko na najwyższych obrotach, aż masa stanie się bardzo puszysta.
7.DODAJEMY MASŁO I INNE SKŁADNIKI:
Do jajek dodajemy masło i budyń. Cały czas wszystko miksujemy, ale na średnich obrotach.
8.DODAJEMY SKÓRKĘ Z CYTRYNY:
Ścieramy do masy skórkę z połowy cytryny i zmniejszamy obroty miksera. Całość miksujemy.
9.DODAJEMY TWARÓG:
Na koniec dodajemy twaróg i miksujemy tylko do połączenia się składników. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.
10.PRZEKŁADAMY MASĘ NA SPÓD:
Gotową masę przekładamy na spód i wyrównujemy.
11.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Wyciągamy z lodówki drugą połówkę ciasta. Odwijamy ją i ścieramy na tarce o dużych oczkach na masę serową. Powinna być nim pokryta cała masa, bez prześwitów.
12.PIECZEMY SERNIK:
Wsuwamy formę z ciastem do pieca i pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia przy zamkniętych drzwiczkach przez 30 minut, a potem delikatnie je uchylamy i zostawiamy tak sernik na kolejne 30 minut. Potem wyciągamy sernik i wkładamy go do lodówki na 4-5 godzin, aby całkiem wystygł i stężał.
Sernik królewski — przepis na sernik z kakaowym spodem

Czas przygotowania

715 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

DODAJEMY SUCHE SKŁADNIKI

Do miski wsypujemy mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Całość mieszamy.

2

DODAJEMY MOKRE SKŁADNIKI

Masło kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Wsypujemy do niej także cukier. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka dodajemy do ciasta, a białka przelewamy do kubka i odstawiamy do lodówki (możemy ich użyć do innych wypieków).

3

MIKSUJEMY SKŁADNIKI

Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Można też wyrobić ciasto dłońmi. Gdy zrobi się lepkie, zawijamy je w folię i wkładamy do lodówki na 2 godziny.

4

WYCIĄGAMY CIASTO Z LODÓWKI

Ciasto dzielimy na dwie części - jedną ponownie owijamy w folię i wkładamy do lodówki, a drugą zostawiamy na blacie.

5

PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY

Wykładamy formę papierem do pieczenia, a następnie rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na dwa-trzy prostokąty. Ciastem wykładamy dno formy i wyrównujemy je, wgniatając delikatnie w formę. Ciasto powinno ściśle przylegać, włącznie z brzegami. Można delikatnie wysmarować formę masłem przed wyłożeniem ją papierem, aby lepiej przylegał do jej ścianek i dna. Formę odkładamy na bok.

6

MIKSUJEMY JAJA Z CUKREM

Miskę od ciasta myjemy i osuszamy. Wbijamy do niej jajka i dodajemy cukier. Całość miksujemy mikserem, używając do tego trzepaczki. Ubijamy wszystko na najwyższych obrotach, aż masa stanie się bardzo puszysta.

7

DODAJEMY MASŁO I INNE SKŁADNIKI

Do jajek dodajemy masło i budyń. Cały czas wszystko miksujemy, ale na średnich obrotach.

8

DODAJEMY SKÓRKĘ Z CYTRYNY

Ścieramy do masy skórkę z połowy cytryny i zmniejszamy obroty miksera. Całość miksujemy.

9

DODAJEMY TWARÓG

Na koniec dodajemy twaróg i miksujemy tylko do połączenia się składników. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.

10

PRZEKŁADAMY MASĘ NA SPÓD

Gotową masę przekładamy na spód i wyrównujemy.

11

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Wyciągamy z lodówki drugą połówkę ciasta. Odwijamy ją i ścieramy na tarce o dużych oczkach na masę serową. Powinna być nim pokryta cała masa, bez prześwitów.

12

PIECZEMY SERNIK

Wsuwamy formę z ciastem do pieca i pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do wystygnięcia przy zamkniętych drzwiczkach przez 30 minut, a potem delikatnie je uchylamy i zostawiamy tak sernik na kolejne 30 minut. Potem wyciągamy sernik i wkładamy go do lodówki na 4-5 godzin, aby całkiem wystygł i stężał.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

6502,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

929 kcal

🥑

Tłuszcz

52,8 g

🌾

Węglowodany

85,3 g

🥬

Błonnik

0,3 g

💪

Białko

28,8 g

Sernik królewski — przepis na sernik z kakaowym spodem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl