zywieniesportowcow.pl

Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.

Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą

Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mięso wieprzowe schab - 1 kg
cebula - 2 szt.
wino białe - 100 ml
masło - 50 g
olej rzepakowy - 10 ml
pieczarka - 250 g
sos sojowy - 20 g
rozmaryn świeży - 8 g
śmietana 30% - 300 ml
pieprz biały - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
oliwa z oliwek - 50 ml
sól - 1 szczypta
zioła prowansalskie - 1 szczypta
kapusta biała - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE:
Blachę Papier do pieczenia Rozgrzej piekarnik do temperatury 75°C (termoobieg) Marynata 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy zioła prowansalskie i ponownie siekamy razem z czosnkiem, dodajemy mielony biały pieprz i całość rozcieramy na desce. SCHAB MYJEMY I: osuszamy.
2.MARYNATĘ DOKŁADNIE WCIERAMY:
w kawałki schabu.
3.ZAMARYNOWANY SCHAB:
odstawiamy.
4.KAWAŁKI MIĘSA OBSMAŻAMY:
na niewielkiej ilości oleju rzepakowego aż do uzyskania złotego koloru.
5.OBSMAŻONY SCHAB PRZEKŁADAMY:
do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 75°C na mniej więcej 2,5 godziny.
6.SOS NA PATELNI:
podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
7.GDY CEBULA SIĘ:
zeszkli, całość przekładamy do miseczki.
8.NA PATELNIĘ PONOWNIE:
wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, przesmażamy pokrojone w mniejsze części pieczarki.
9.DODAJEMY PODSMAŻONĄ CEBULĘ:
i czosnek oraz 100 ml wina i gałazkę rozmarynu.
10.CZEKAMY, AŻ WINO:
odparuje.
11.NIEWIELKĄ ILOŚĆ MASŁA:
rozpuszczamy w sosie, dodajemy śmietankę 30%, chwilę zagotowujemy.
12.NA KOŃCU DODAJEMY:
kilka kropel sosu sojowego.
13.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY MIELONYM:
białym pieprzem i redukujemy.
14.KAPUSTA KAPUSTĘ (POKROJONĄ,:
lekko podgotowaną w lekko osolonej wodzie) przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i mielonym białym pieprzem, dorzucamy kilka nieobranych ząbków czosnku.
15.DOKŁADNIE MIESZAMY, POLEWAMY:
oliwą z oliwek.
16.KAPUSTĘ WKŁADAMY DO:
piekarnika nagrzanego do 200-220°C.
17.SCHAB WYJMUJEMY Z:
piekarnika. ODSTAWIAMY.
18.KAPUSTĘ WYJMUJEMY Z:
piekarnika po 10 minutach.
19.SOS WYLEWAMY NA:
talerz, a następnie kroimy schab na plastry o grubości około 1 cm. SCHAB UKŁADAMY NA: sosie.
20.CAŁOŚĆ DEKORUJEMY KAPUSTĄ,:
a jej resztę przekładamy do miseczki.
Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą

Czas przygotowania

190 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE

Blachę Papier do pieczenia Rozgrzej piekarnik do temperatury 75°C (termoobieg) Marynata 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy zioła prowansalskie i ponownie siekamy razem z czosnkiem, dodajemy mielony biały pieprz i całość rozcieramy na desce. SCHAB MYJEMY I: osuszamy.

2

MARYNATĘ DOKŁADNIE WCIERAMY

w kawałki schabu.

3

ZAMARYNOWANY SCHAB

odstawiamy.

4

KAWAŁKI MIĘSA OBSMAŻAMY

na niewielkiej ilości oleju rzepakowego aż do uzyskania złotego koloru.

5

OBSMAŻONY SCHAB PRZEKŁADAMY

do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 75°C na mniej więcej 2,5 godziny.

6

SOS NA PATELNI

podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.

7

GDY CEBULA SIĘ

zeszkli, całość przekładamy do miseczki.

8

NA PATELNIĘ PONOWNIE

wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, przesmażamy pokrojone w mniejsze części pieczarki.

9

DODAJEMY PODSMAŻONĄ CEBULĘ

i czosnek oraz 100 ml wina i gałazkę rozmarynu.

10

CZEKAMY, AŻ WINO

odparuje.

11

NIEWIELKĄ ILOŚĆ MASŁA

rozpuszczamy w sosie, dodajemy śmietankę 30%, chwilę zagotowujemy.

12

NA KOŃCU DODAJEMY

kilka kropel sosu sojowego.

13

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY MIELONYM

białym pieprzem i redukujemy.

14

KAPUSTA KAPUSTĘ (POKROJONĄ,

lekko podgotowaną w lekko osolonej wodzie) przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i mielonym białym pieprzem, dorzucamy kilka nieobranych ząbków czosnku.

15

DOKŁADNIE MIESZAMY, POLEWAMY

oliwą z oliwek.

16

KAPUSTĘ WKŁADAMY DO

piekarnika nagrzanego do 200-220°C.

17

SCHAB WYJMUJEMY Z

piekarnika. ODSTAWIAMY.

18

KAPUSTĘ WYJMUJEMY Z

piekarnika po 10 minutach.

19

SOS WYLEWAMY NA

talerz, a następnie kroimy schab na plastry o grubości około 1 cm. SCHAB UKŁADAMY NA: sosie.

20

CAŁOŚĆ DEKORUJEMY KAPUSTĄ,

a jej resztę przekładamy do miseczki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1671,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

417,8 kcal

🥑

Tłuszcz

37,7 g

🌾

Węglowodany

14,0 g

🥬

Błonnik

4,2 g

💪

Białko

4,2 g

Podobne przepisy

Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl