Schab pieczony z ziołami z sosem pieczarkowym i kapustą • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące ziołami prowansalskimi mięso, podane z przygotowaną w piekarniku kapustą. Danie, które zachwyca każdego.

Czas przygotowania
190 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
Blachę Papier do pieczenia Rozgrzej piekarnik do temperatury 75°C (termoobieg) Marynata 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy zioła prowansalskie i ponownie siekamy razem z czosnkiem, dodajemy mielony biały pieprz i całość rozcieramy na desce. SCHAB MYJEMY I: osuszamy.
MARYNATĘ DOKŁADNIE WCIERAMY
w kawałki schabu.
ZAMARYNOWANY SCHAB
odstawiamy.
KAWAŁKI MIĘSA OBSMAŻAMY
na niewielkiej ilości oleju rzepakowego aż do uzyskania złotego koloru.
OBSMAŻONY SCHAB PRZEKŁADAMY
do naczynia żaroodpornego, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 75°C na mniej więcej 2,5 godziny.
SOS NA PATELNI
podgrzewamy olej rzepakowy, dodajemy 1 ząbek czosnku pokrojony w plastry, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę.
GDY CEBULA SIĘ
zeszkli, całość przekładamy do miseczki.
NA PATELNIĘ PONOWNIE
wlewamy niewielką ilość oleju rzepakowego, przesmażamy pokrojone w mniejsze części pieczarki.
DODAJEMY PODSMAŻONĄ CEBULĘ
i czosnek oraz 100 ml wina i gałazkę rozmarynu.
CZEKAMY, AŻ WINO
odparuje.
NIEWIELKĄ ILOŚĆ MASŁA
rozpuszczamy w sosie, dodajemy śmietankę 30%, chwilę zagotowujemy.
NA KOŃCU DODAJEMY
kilka kropel sosu sojowego.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY MIELONYM
białym pieprzem i redukujemy.
KAPUSTA KAPUSTĘ (POKROJONĄ,
lekko podgotowaną w lekko osolonej wodzie) przyprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i mielonym białym pieprzem, dorzucamy kilka nieobranych ząbków czosnku.
DOKŁADNIE MIESZAMY, POLEWAMY
oliwą z oliwek.
KAPUSTĘ WKŁADAMY DO
piekarnika nagrzanego do 200-220°C.
SCHAB WYJMUJEMY Z
piekarnika. ODSTAWIAMY.
KAPUSTĘ WYJMUJEMY Z
piekarnika po 10 minutach.
SOS WYLEWAMY NA
talerz, a następnie kroimy schab na plastry o grubości około 1 cm. SCHAB UKŁADAMY NA: sosie.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY KAPUSTĄ,
a jej resztę przekładamy do miseczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1671,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
417,8 kcal
Tłuszcz
37,7 g
Węglowodany
14,0 g
Błonnik
4,2 g
Białko
4,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tartichèvre (gratin z ziemniaków z kozim serem)
Wyborna, bardzo aromatyczna zapiekanka. Prawdziwy francuski przysmak, który wyczarujesz z kilku prostych składników.

Kłos z ciasta francuskiego
Chrupiący i pełen przepysznych dodatków kłos z ciasta francuskiego z burratą, gotowaną szynką z truflami, oprószony parmezanem. To świetny pomysł na niejedną imprezę!

Pierś kaczki zapiekana z kozim serem
Mięso kaczki z kozim serem, konfiturą figową to świetna propozycja na odświętny obiad w stylu kuchni francuskiej.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nogi gęsi w piwie z pieczoną kapustą
Skosztuj nóg gęsi wolno duszonych w ciemnym piwie, podanych z pieczoną kapustą!

Wigilijny makowiec
Przygotuj makowiec z dodatkiem orzechów, rodzynek i nutą pomarańczy! Doskonale smakuje oblany lukrem.

Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.

Śmietanowiec z galaretką
Szukasz przepisu na ciasto bez pieczenia? Wypróbuj pyszny śmietanowiec Pawła, w którym zatopione są kostki malinowej galaretki.