Sałatka z pomelo, burakiem i łososiem • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj nowoczesne połączenie smaków! Pomelo, pieczony burak i wędzony łosoś doskonale się ze sobą komponują.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BURAKI
Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Buraki dokładnie myjemy i przekrawamy na pół. Olej łączymy z olejem sezamowym, solą, pieprzem, sokiem wyciśniętym z limonki i syropem z agawy. Przygotowaną marynatą polewamy buraki. Buraki pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 40 minut. Następnie pozostawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1437,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
359,4 kcal
Tłuszcz
18,9 g
Węglowodany
41,5 g
Błonnik
12,2 g
Białko
12,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Śniadaniowe wrapy z sosem z tahini
By nie popaść w śniadaniową rutynę, przygotuj bezglutenowe wrapy Darii! Są idealne na mocno warzywny i lekki początek dnia!

Wieprzowina z warzywami z woka
Inspirowany Azją pomysł na obiad, przygotowany z ryżu jaśminowego, kruchej wieprzowiny, warzyw oraz kiełków fasoli mung.

Wegański green bowl
Miska wypełniona warzywami to świetny pomysł na to, by uzupełnić swoją dietę o cenne składniki. Wypróbuj przepis Karola i wgryź się w pożywny posiłek, który przygotujesz w niecałe pół godziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa koperkowa
Wiosenna, pełna warzyw zupa koperkowa Karola zachwyca lekkością i wspaniałym połączeniem smaków. Poznaj sekretny składnik przepisu i ugotuj ją dla bliskich!

Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.

Herbaciana rolada z mlecznym kremem
Lekka, słodka rolada z pysznym kremem to idealny dodatek do kawy lub herbaty oraz doskonała opcja na słodki poczęstunek.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Dango w trzech smakach
Dango to tradycyjne japońskie kluski zrobione z mąki ryżowej, które podaje się do zielonej herbaty. Paweł przygotował je w nowej odsłonie – jako słodki deser w 3 różnych smakach. Wypróbuj przepis naszego cukiernika i sprawdź, która wersja najbardziej przypadnie Ci do gustu.

Sylwestrowe trufle kokosowe
Domowe trufle kokosowe obtoczone w podpieczonych wiórkach będą doskonale smakować i świetnie prezentować się na sylwestrowym stole. Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj je dla gości!

Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
Proste, szybkie, przepyszne i idealne na imprezową przekąskę! Przygotuj 2 rodzaje kanapek w francuskim stylu i podaj je na talerzu rozmaitości pełnym innych smacznych kąsków.