zywieniesportowcow.pl

Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki • przepis • składniki • przygotowanie

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, gruszką i granatem według pomysłu Pawła Małeckiego!

Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki

Orzeźwiająca sałatka z arbuzem, gruszką i granatem według pomysłu Pawła Małeckiego!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

arbuz - 0,5 szt.
granat - 1 szt.
gruszka - 3 szt.
syrop klonowy - 50 g
orzech pekan - 100 g
likier wiśniowy - 100 ml

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY GRUSZKI:
Dojrzałe gruszki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry o grubości 2-3 mm. Syrop klonowy oraz likier mieszamy i zalewamy nim gruszki. Pozostawiamy na ok. 50-60 minut.
2.ARBUZA KROIMY W KOSTKĘ:
Dojrzałego arbuza kroimy w równą kostkę (ok. 1 x 1 cm). Owoc granatu myjemy, wyciągamy pestki i łączymy z arbuzem.Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 5-7 minut.
3.GRUSZKĘ W LIKIERZE UKŁADAMY NA TALERZU:
Gdy gruszka nabierze smaku likieru i syropu klonowego, wyjmujemy plastry i układamy na talerzu w okrąg. Na gruszki wykładamy arbuza z granatem. Całość polewamy sosem pozostałym po namaczaniu gruszki. Na końcu posypujemy prażonymi orzechami.Wskazówka: Dla odważnych i ciekawych smaków – do sałatki dodaj ser feta!
Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY GRUSZKI

Dojrzałe gruszki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry o grubości 2-3 mm. Syrop klonowy oraz likier mieszamy i zalewamy nim gruszki. Pozostawiamy na ok. 50-60 minut.

2

ARBUZA KROIMY W KOSTKĘ

Dojrzałego arbuza kroimy w równą kostkę (ok. 1 x 1 cm). Owoc granatu myjemy, wyciągamy pestki i łączymy z arbuzem.Orzechy prażymy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 5-7 minut.

3

GRUSZKĘ W LIKIERZE UKŁADAMY NA TALERZU

Gdy gruszka nabierze smaku likieru i syropu klonowego, wyjmujemy plastry i układamy na talerzu w okrąg. Na gruszki wykładamy arbuza z granatem. Całość polewamy sosem pozostałym po namaczaniu gruszki. Na końcu posypujemy prażonymi orzechami.Wskazówka: Dla odważnych i ciekawych smaków – do sałatki dodaj ser feta!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2093,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

348,9 kcal

🥑

Tłuszcz

12,7 g

🌾

Węglowodany

57,9 g

🥬

Błonnik

3,5 g

💪

Białko

3,5 g

Podobne przepisy

Sałatka z arbuza i granatu na carpaccio z gruszki - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl