zywieniesportowcow.pl

Róże karnawałowe • przepis • składniki • przygotowanie

Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Róże karnawałowe

Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cukier puder - 1 szczypta
dżem wiśniowy - 280 g
jajko - 4 szt.
olej - 1 l
sól - 0,5 łyżeczki
spirytus - 1 łyżeczka
śmietana 12% - 150 ml
mąka pszenna - 340 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, ŻÓŁTKA,:
śmietanę, spirytus i sól mieszamy i wyrabiamy na jednolite ciasto.
2.ZAWIJAMY CIASTO W:
folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
3.SCHŁODZONE CIASTO CIENKO:
rozwałkowujemy i wycinamy koła o trzech średnicach.
4.BRZEGI KÓŁEK DELIKATNIE:
nacinamy, a następnie układamy jedno na drugim – od największego do najmniejszego.
5.ŚRODEK UCISKAMY PALCEM,:
by wszystkie warstwy się ze sobą skleiły.
6.OLEJ ROZGRZEWAMY NA:
patelni.
7.RÓŻE Z CIASTA:
wkładamy do oleju najmniejszym kółkiem do dołu.
8.GDY ZACZNĄ SIĘ:
rumienić, odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż nabiorą złocistego koloru.
9.USMAŻONE RÓŻE WYJMUJEMY:
łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy.
10.GDY CIASTKA OSTYGNĄ,:
posypujemy je cukrem pudrem, wierzch dekorujemy odrobiną dżemu wiśniowego.
Róże karnawałowe

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE MĄKĘ, ŻÓŁTKA,

śmietanę, spirytus i sól mieszamy i wyrabiamy na jednolite ciasto.

2

ZAWIJAMY CIASTO W

folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

3

SCHŁODZONE CIASTO CIENKO

rozwałkowujemy i wycinamy koła o trzech średnicach.

4

BRZEGI KÓŁEK DELIKATNIE

nacinamy, a następnie układamy jedno na drugim – od największego do najmniejszego.

5

ŚRODEK UCISKAMY PALCEM,

by wszystkie warstwy się ze sobą skleiły.

6

OLEJ ROZGRZEWAMY NA

patelni.

7

RÓŻE Z CIASTA

wkładamy do oleju najmniejszym kółkiem do dołu.

8

GDY ZACZNĄ SIĘ

rumienić, odwracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę, aż nabiorą złocistego koloru.

9

USMAŻONE RÓŻE WYJMUJEMY

łyżką cedzakową i odkładamy na ręcznik papierowy.

10

GDY CIASTKA OSTYGNĄ,

posypujemy je cukrem pudrem, wierzch dekorujemy odrobiną dżemu wiśniowego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

9675 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

967,5 kcal

🥑

Tłuszcz

89,8 g

🌾

Węglowodany

35,5 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy

Róże karnawałowe - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl