zywieniesportowcow.pl

Pudding z letnich owoców • przepis • składniki • przygotowanie

Łatwy w przygotowaniu deser, doskonały na upalne dni! Wypróbuj przepis na pudding z letnich owoców!

Pudding z letnich owoców

Łatwy w przygotowaniu deser, doskonały na upalne dni! Wypróbuj przepis na pudding z letnich owoców!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

borówki - 100 g
chleb tostowy - 225 g
cukier puder - 150 g
jeżyna - 100 g
malina - 100 g
masło - 1 łyżka
porzeczka - 250 g
truskawka - 250 g
sok jabłkowy - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.OWOCE PODGRZEWAMY:
Owoce przebieramy, myjemy i dobrze osączamy. Truskawki kroimy na pół lub w ćwiartki, porzeczki obieramy z szypułek. Owoce, oprócz malin, podgrzewamy ze 150 g cukru pudru i sokiem jabłkowym przez 3-4 minuty, aż lekko puszczą sok. Dodajemy maliny i zdejmujemy z ognia, według uznania dodajemy więcej cukru pudru do smaku.
2.MISKĘ WYKŁADAMY CHLEBEM TOSTOWYM:
Z kromek chleba tostowego odkrawamy skórki i kroimy w trójkąty. Wykładamy nimi miskę z wysokimi bokami (o pojemności ok. 900 ml) – układamy na dnie i po bokach jeden przy drugim, luki wypełniamy małymi kawałkami chleba tostowego.
3.PRZYGOTOWUJEMY PUDDING:
Z owoców odlewamy ok. 8 łyżek soku. Owoce przekładamy z pozostałym sokiem do miski. Wierzch przykrywamy pozostałymi kromkami chleba, który nasączamy niewielką ilością soku. Pozostały sok wstawiamy pod przykryciem do lodówki. Pudding przykrywamy talerzem i obciążamy (np. puszką konserwową), wkładamy na noc do lodówki.
Pudding z letnich owoców

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

OWOCE PODGRZEWAMY

Owoce przebieramy, myjemy i dobrze osączamy. Truskawki kroimy na pół lub w ćwiartki, porzeczki obieramy z szypułek. Owoce, oprócz malin, podgrzewamy ze 150 g cukru pudru i sokiem jabłkowym przez 3-4 minuty, aż lekko puszczą sok. Dodajemy maliny i zdejmujemy z ognia, według uznania dodajemy więcej cukru pudru do smaku.

2

MISKĘ WYKŁADAMY CHLEBEM TOSTOWYM

Z kromek chleba tostowego odkrawamy skórki i kroimy w trójkąty. Wykładamy nimi miskę z wysokimi bokami (o pojemności ok. 900 ml) – układamy na dnie i po bokach jeden przy drugim, luki wypełniamy małymi kawałkami chleba tostowego.

3

PRZYGOTOWUJEMY PUDDING

Z owoców odlewamy ok. 8 łyżek soku. Owoce przekładamy z pozostałym sokiem do miski. Wierzch przykrywamy pozostałymi kromkami chleba, który nasączamy niewielką ilością soku. Pozostały sok wstawiamy pod przykryciem do lodówki. Pudding przykrywamy talerzem i obciążamy (np. puszką konserwową), wkładamy na noc do lodówki.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1759,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

219,9 kcal

🥑

Tłuszcz

2,9 g

🌾

Węglowodany

45,7 g

🥬

Błonnik

4,7 g

💪

Białko

4,7 g

Podobne przepisy

Pudding z letnich owoców - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl