zywieniesportowcow.pl

Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie

Ciasto, ostre papryczki pepperoni, pikantny sos pomidorowy oraz boczek to pizza dla fanów wyrazistych smaków!

Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem

Ciasto, ostre papryczki pepperoni, pikantny sos pomidorowy oraz boczek to pizza dla fanów wyrazistych smaków!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

mozzarella - 200 g
orzeszki piniowe - 40 g
passata pomidorowa - 100 g
papryczka chili czerwona - 1 szt.
bazylia świeża - 5 g
boczek wędzony w plastrach - 100 g
cukier - 0,5 łyżeczki
drożdże świeże - 21 g
mąka pszenna - 320 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
papryczka padrón - 12 szt.
sól - 0,25 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO:
Przygotowane wcześniej ciasto na pizzę dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy po kolei na odrobinie mąki. Układamy na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY:
Papryczkę chili ucieramy w moździerzu. Passatę pomidorową przekładamy do miski, doprawiamy do smaku papryczką chili. Sosem smarujemy ciasto na pizzę i posypujemy startą mozzarellą.
3.PIECZEMY PIZZĘ:
Plastry boczku kroimy na pół. Papryczki pepperoni osączamy z marynaty. Boczek i papryczki rozkładamy na pizzach, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pizze pieczemy jedna po drugiej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 15 minut, aż będą chrupiące. Bazylię myjemy, otrząsamy do sucha i obrywamy listki. Pizze przed podaniem kroimy na pół i posypujemy bazylią.
Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO

Przygotowane wcześniej ciasto na pizzę dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy po kolei na odrobinie mąki. Układamy na 2 blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY SOS POMIDOROWY

Papryczkę chili ucieramy w moździerzu. Passatę pomidorową przekładamy do miski, doprawiamy do smaku papryczką chili. Sosem smarujemy ciasto na pizzę i posypujemy startą mozzarellą.

3

PIECZEMY PIZZĘ

Plastry boczku kroimy na pół. Papryczki pepperoni osączamy z marynaty. Boczek i papryczki rozkładamy na pizzach, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pizze pieczemy jedna po drugiej w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C przez ok. 15 minut, aż będą chrupiące. Bazylię myjemy, otrząsamy do sucha i obrywamy listki. Pizze przed podaniem kroimy na pół i posypujemy bazylią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2417,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

604,3 kcal

🥑

Tłuszcz

26,5 g

🌾

Węglowodany

65,7 g

🥬

Błonnik

27,2 g

💪

Białko

27,2 g

Podobne przepisy

Pizza z papryczką pepperoni i boczkiem - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl