zywieniesportowcow.pl

Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami • przepis • składniki • przygotowanie

Trudno sobie wyobrazić prostszy przepis na smaczny, sycący obiad. Pyszna wieprzowina w klasycznym wydaniu.

Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami

Trudno sobie wyobrazić prostszy przepis na smaczny, sycący obiad. Pyszna wieprzowina w klasycznym wydaniu.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 1 łyżka
rozmaryn świeży - 40 g
mięso wieprzowe schab - 720 g
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 15 g
ziemniak - 400 g
ząbek czosnku - 5 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWANIE ROZGRZEWAMY PIEKARNIK:
do 240 stopni C.
2.DUŻE NACZYNIE ŻAROODPORNE:
smarujemy odrobiną oliwy z oliwek.
3.CZOSNEK, ROZMARYN I:
tymianek siekamy i rozcieramy w moździerzu, dodając 5 łyżek oliwy.
4.POŁOWĄ UZYSKANEJ MIESZANKI:
nacieramy mięso.
5.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
solą i pieprzem.
6.KOTLETY UKŁADAMY NA:
dnie naczynia tak, by na siebie nie nachodziły.
7.PODLEWAMY MIĘSO, DODAJĄC:
1/2 szklanki wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.
8.W TYM CZASIE:
ziemniaki obieramy (jeśli są młode, możemy je tylko wyszorować), kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy pozostałą mieszanką z oliwy.
9.PO 15 MINUTACH:
wyciągamy mięso, odwracamy je na drugą stronę, na wierzchu układamy ziemniaki.
10.ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ DO:
180 stopni C i pieczemy kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso przyrumienione.
Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWANIE ROZGRZEWAMY PIEKARNIK

do 240 stopni C.

2

DUŻE NACZYNIE ŻAROODPORNE

smarujemy odrobiną oliwy z oliwek.

3

CZOSNEK, ROZMARYN I

tymianek siekamy i rozcieramy w moździerzu, dodając 5 łyżek oliwy.

4

POŁOWĄ UZYSKANEJ MIESZANKI

nacieramy mięso.

5

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

solą i pieprzem.

6

KOTLETY UKŁADAMY NA

dnie naczynia tak, by na siebie nie nachodziły.

7

PODLEWAMY MIĘSO, DODAJĄC

1/2 szklanki wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 15 minut.

8

W TYM CZASIE

ziemniaki obieramy (jeśli są młode, możemy je tylko wyszorować), kroimy na mniejsze kawałki i nacieramy pozostałą mieszanką z oliwy.

9

PO 15 MINUTACH

wyciągamy mięso, odwracamy je na drugą stronę, na wierzchu układamy ziemniaki.

10

ZMNIEJSZAMY TEMPERATURĘ DO

180 stopni C i pieczemy kolejne 30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a mięso przyrumienione.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1883,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

235,4 kcal

🥑

Tłuszcz

10,1 g

🌾

Węglowodany

10,4 g

🥬

Błonnik

19,3 g

💪

Białko

19,3 g

Podobne przepisy

Pieczona wieprzowina z ziemniaczkami - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl