zywieniesportowcow.pl

Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni • przepis • składniki • przygotowanie

Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczonej cukinii z ostrym dressingiem, pomarańczami, oliwkami i serem feta!

Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni

Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczonej cukinii z ostrym dressingiem, pomarańczami, oliwkami i serem feta!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula czerwona - 1 szt.
cukinia - 600 g
miód - 1 łyżeczka
ocet winny, biały - 2 łyżki
olej - 4 łyżki
oliwki zielone - 50 g
papryka pepperoni zielona - 3 szt.
pomarańcza - 1 szt.
ser feta - 100 g
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY CUKINIĘ:
Cukinie oczyszczamy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Smażymy porcjami na niewielkiej ilości gorącego oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony do zarumienienia, odrobinę solimy. W międzyczasie czosnek obieramy, wyciskamy przez praskę i dodajemy pod koniec smażenia cukinii, smażymy przez chwilę razem. Wszystko przekładamy na talerz.
2.PRZYGOTOWUJEMY DRESSING:
Papryczki pepperoni osączamy z marynaty i siekamy. Mieszamy z octem i miodem, doprawiamy do smaku i tak przygotowanym dressingiem polewamy cukinię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
3.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA:
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Pomarańczę obieramy tak, aby usunąć również białą, wewnętrzną skórkę. Z błonek wycinamy filety pomarańczy. Oliwki osączamy. Fetę kruszymy. Wszystkie składniki rozkładamy na cukinii. Podajemy z chlebem pita lub bagietką.
Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY CUKINIĘ

Cukinie oczyszczamy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm. Smażymy porcjami na niewielkiej ilości gorącego oleju przez ok. 4 minuty z każdej strony do zarumienienia, odrobinę solimy. W międzyczasie czosnek obieramy, wyciskamy przez praskę i dodajemy pod koniec smażenia cukinii, smażymy przez chwilę razem. Wszystko przekładamy na talerz.

2

PRZYGOTOWUJEMY DRESSING

Papryczki pepperoni osączamy z marynaty i siekamy. Mieszamy z octem i miodem, doprawiamy do smaku i tak przygotowanym dressingiem polewamy cukinię. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

3

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI DANIA

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie krążki. Pomarańczę obieramy tak, aby usunąć również białą, wewnętrzną skórkę. Z błonek wycinamy filety pomarańczy. Oliwki osączamy. Fetę kruszymy. Wszystkie składniki rozkładamy na cukinii. Podajemy z chlebem pita lub bagietką.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

920,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

230,2 kcal

🥑

Tłuszcz

16,3 g

🌾

Węglowodany

16,4 g

🥬

Błonnik

6,8 g

💪

Białko

6,8 g

Podobne przepisy

Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni - przepis, składniki, przygotowanie | zywieniesportowcow.pl