Napój radości • przepis • składniki • przygotowanie
Przypominający w smaku likier jajeczny napój bezalkoholowy, który można podawać na gorąco, na zimno lub jako dodatek do kaw i deserów. Koniecznie sprawdźcie, jaki jest pyszny i ile przynosi radości!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGOTOWUJEMY MLEKO Z PRZYPRAWAMI
Do rondelka wlewamy mleko, a także dodajemy goździki, ziarenka wybrane z laski wanilii, cynamon i gałkę muszkatołową. Płyn doprowadzamy do wrzenia na niewielkim ogniu. Mleko z przyprawami studzimy, aby było ciepłe, ale nie gorące.
UCIERAMY ŻÓŁTKA I ŁĄCZYMY JE Z MLEKIEM
W misce przez ok. 5 minut ucieramy żółtka z cukrem. Do utartych żółtek wlewamy stopniowo, cały czas miksując, ciepłe mleko. Uważamy, aby żółtka się nie ścięły.
GOTUJEMY NAPÓJ RADOŚCI
Dobrze zmiksowane z żółtkami mleko przelewamy z powrotem do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż napój zgęstnieje.
PODAJEMY NAPÓJ RADOŚCI
Gotowy napój przelewamy przez sitko i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno i połowę delikatnie łączymy z wystudzonym napojem. Napój przelewamy do kieliszków i dekorujemy pozostałą bitą śmietaną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2515,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
419,2 kcal
Tłuszcz
24,4 g
Węglowodany
40,5 g
Błonnik
0,4 g
Białko
10,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nugat z migdałami i pistacjami torrone
Domowy nugat z migdałami i pistacjami? To prostsze, niż myślisz! Wypróbuj ten przepis i stwórz pyszne słodycze w postaci małych kosteczek z chrupiącymi waflami.

Botwinka – przepis na zupę z botwiny
Zupa z botwiną to niezwykłe połączenie smaków, które zachwyca już od pierwszej łyżki Ta wiosenna zupa przygotowana z nowalijek, z główną gwiazdą w postaci botwiny, robi się praktycznie sama, a sam proces trwa nie więcej niż 40 minut. Odkryj wraz z nami przepis na najlepszą zupę z botwiny!

Zupa krem z buraka
Wypróbuj przepis na błyskawiczną zupę krem z buraków z octem balsamicznym!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krem cytrynowy w cytrynkach
Delikatny krem cytrynowy z dodatkiem białej czekolady, podany w skórkach cytryn. Doskonały deser na letnie dni – lekki, orzeźwiający i efektowny!

Płatki śniadaniowe z minipankejków (pancakes cereal)
Jeden z najpopularniejszych przepisów z TikToka w Twojej kuchni! Przygotuj domowe płatki z minipankejków i ciesz się smakiem wyjątkowego śniadania!

Babeczki ze śliwkami bez cukru
Miękkie i wilgotne babeczki bez dodatku cukru, słodzone erytrytolem, z kawałkami śliwek i nutą cynamonu, to zdrowa przekąska – idealna do kawy lub herbaty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Burger z kurczakiem i mozzarellą
Soczysty drobiowy filet i smakowite dodatki między połówkami chrupiącej bułki. Pyszny pomysł na lekki i sycący posiłek.

Zapiekanki z grillowanym kurczakiem
Zapiekanki z grillowanymi warzywami i kurczakiem, pełne żółtego sera i sera feta. To pomysł na niesamowicie sycącą, pyszną przekąskę, której trzeba spróbować!

Nalewka z głogu
Kolor i smak owoców głogu zamknięte w słodkiej nalewce, która przyjemnie rozgrzeje Cię w długie jesienne i zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku z wykorzystaniem przepisu Pawła!